VIDEO: Upravljanje ratnim robotima mislima

  • Objavljeno u Znanost
image

Istraživači sa Sveučilišta za tehnologiju u Sydneyu (UTS) razvili su tehnologiju biosenzora koja će vam omogućiti da upravljate uređajima, poput robota i strojeva, isključivo putem kontrole misli.

Napredno mozak-robot sučelje razvili su profesor Chin-Teng Lin i profesorica Francesca Iacopi s Fakulteta inženjerstva i informatike UTS-a, u suradnji s australskom vojskom i Središtem za obrambene inovacije.

Kao i u obrambenim aplikacijama, tehnologija ima značajan potencijal u poljima kao što su napredna proizvodnja, zrakoplovstvo i zdravstvena njega, na primjer, omogućavajući osobama s invaliditetom da upravljaju invalidskim kolicima ili rade s protetikom.

"Tehnologija bez ruku i bez glasa radi izvan laboratorijskih postavki, bilo kada i bilo gdje. Čini sučelja kao što su konzole, tipkovnice, zasloni osjetljivi na dodir i prepoznavanje gesti ruku suvišnima", rekla je profesorica Iacopi.

"Upotrebom vrhunskog materijala grafena, u kombinaciji sa silicijem, uspjeli smo prevladati probleme korozije, izdržljivosti i otpornosti na kontakt s kožom, kako bismo razvili nosive suhe senzore".

Senzori sa šesterokutnim uzorkom postavljeni su preko stražnjeg dijela vlasišta kako bi otkrili moždane valove iz vidnog korteksa. Senzori su otporni na teške uvjete pa se mogu koristiti u ekstremnim radnim okruženjima.

Korisnik na glavi nosi naočale proširene stvarnosti s prozirnim zaslonom koji prikazuje bijele treperave kvadratiće. Koncentriranjem na određeni kvadrat, biosenzor hvata moždane valove operatera, a dekoder prevodi signal u naredbe.

Tehnologiju je nedavno demonstrirala australska vojska, gdje su vojnici upravljali četveronožnim robotom Ghost Roboticsa koristeći novo sučelje. Uređaj je omogućio upravljanje robotskim s točnošću do 94%, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Naša tehnologija može izdati najmanje devet naredbi u dvije sekunde. To znači da imamo devet različitih vrsta naredbi i operater može odabrati jednu od tih devet u tom vremenskom razdoblju", kaže profesor Lin.

Istraživači vjeruju da će tehnologija biti od interesa za znanstvenu zajednicu, industriju i vladu, te se nadaju da će nastaviti napredovati u sustavima mozak-robot sučelja.

Studija koja opisuje tehnologiju objavljena je u časopisu ACS Applied Nano Materials i možete je pronaći na ovoj poveznici.

Podijeli