VIDEO: Tkanina za odjeću koja se prilagođava temperaturi

  • Objavljeno u Znanost
image

Znanstvenici sa Sveučilišta Yale pod vodstvom profesorice Rebecce Kramer-Bottiglio razvili su robotsku tkaninu, koja uključuje vlakna s mogućnošću aktivacije, senzoriku i promjenjivu krutost, a pri tome zadržava savitljivost, prozračnost i malu težinu.

U svojem radu u časopisu PNAS istraživači demonstriraju mogućnosti praktične primjene takve tkanine za potrebe odjeće prilagodljive temperaturi, zrakoplova koji širi svoja krila, robotske dizalice, šatora ili skloništa koja se sama podižu, kao što možete vidjeti u ovom videu

Istraživači su se usredotočili na preradu funkcionalnih materijala u oblik vlakana kako bi ih se moglo integrirati u tkanine uz zadržavanje njihovih svojstava. Na primjer, napravili su vlakna promjenjive krutosti od kompozita epoksi smole i legure tekućeg metala koja prelazi u tekuće stanje na relativno niskim temperaturama. Kad se ohlade, čestice su čvrste i čine materijal krutijim, a kada se zagriju, "tope" se u tekuće stanje i čine materijal mekšim.

Znanstvenici kažu da taj kompozit može  postati mekan poput lateks gume ili čvrst poput čvrstog akrila (pleksiglasa), 1000 puta krutiji i to sve samo zagrijavanjem ili hlađenjem. Duga vlakna ovog materijala mogu se našiti na tkaninu dajući joj potporni kostur koji se može uključiti i isključiti. Ta potporna vlakna omogućuju savijanje ili uvijanje robotske tkanine, a zatim "zaključavanje" u čvrsti oblik, pri čemu omogućuju i držanje tereta koji bi inače urušio tipičnu tkaninu.

Kako bi stvorili senzore koji otkrivaju unutarnje promjene ili promjene u okolišu i omogućuju tkanini da na odgovarajući način reagira, istraživači su razvili provodljivu tintu koja se temelji na takozvanoj Pickering emulziji, koja smanjuje viskoznost tinte, a omogućuje upotrebu netoksičnih otapala. Tom tintom istraživači doslovce mogu slikati senzore izravno na tkaninu, što je čini potpuno autonomnim sustavom koji reagira različitim načinima oblikovanja prema promjenama temperature.