VIDEO: Proizvodnja održive struje od ugljičnog dioksida

  • Objavljeno u Znanost
image

Istraživači Sveučilišta Queensland (UQ) u Australiji napravili su generator koji apsorbira ugljični dioksid (CO2) za proizvodnju električne energije.

Dr. Zhuyuan Wang iz UQ-ovog Dow centra za održive inženjerske inovacije kaže da je mali, dokazani koncept nanogeneratora negativan na ugljik jer troši staklenički plin, kao što možete vidjeti u ovom videu.

"Ovaj nanogenerator je napravljen od dvije komponente: poliaminskog gela koji se već koristi u industriji za apsorpciju CO2 i kostura od nekoliko atoma debelog bor nitrata koji stvara pozitivne i negativne ione", rekao je dr. Wang.

"Razradili smo kako pozitivne ione učiniti puno većima od negativnih iona i budući da se različite veličine kreću različitim brzinama, generiraju difuzijsku struju koja se može pojačati u električnu energiju za napajanje žarulja ili bilo kojeg elektroničkog uređaja.

U prirodi i ljudskom tijelu, prijenos iona najučinkovitija je pretvorba energije, učinkovitiji od prijenosa elektrona koji se koristi u električnoj mreži", navodi Wang.

Dvije komponente su ugrađene u hidrogel koji se sastoji od 90 posto vode, izrezane na diskove od 4 centimetra i male pravokutnike, a zatim testirane u zatvorenoj kutiji napunjenoj CO2.

"Kada smo vidjeli da izlaze električni signali, bio sam vrlo uzbuđen, ali i zabrinut da sam pogriješio", rekao je dr. Wang.

"Dvostruko sam sve provjerio i radilo je ispravno pa sam počeo sanjati o promjeni svijeta pomoću ove tehnologije. Ova tehnologija ide dalje od neutralnosti ugljika ona troši CO2 dok proizvodi energiju. Trenutno možemo prikupiti oko 1 posto ukupne energije koju intrinzički prenosi plin CO2, a sada ćemo raditi na poboljšanju učinkovitosti i smanjenju troškova."

Direktor Dow centra, profesor Xiwang Zhang, rekao je da nakon uspjeha laboratorijskih testova postoje dvije potencijalne primjene za nanogeneratora u budućnosti.

"Mogli bismo napraviti malo veći uređaj koji je prijenosan za proizvodnju električne energije za napajanje mobilnog telefona ili prijenosnog računala koristeći CO2 iz atmosfere", rekao je profesor Zhang.

"Druga primjena u mnogo većoj mjeri integrirala bi ovu tehnologiju s industrijskim procesom hvatanja CO2 za prikupljanje električne energije." 

Razvoj nanogeneratora nastavit će se kroz GETCO2, ARC centar izvrsnosti za zelenu elektrokemijsku transformaciju ugljičnog dioksida koji vodi UQ-ova Škola kemijskog inženjerstva s profesorom Zhangom kao direktorom.

"Želimo shvatiti vrijednost problematičnog stakleničkog plina i promijeniti percepciju CO2", rekao je profesor Zhang i do dao kako se do sada CO2 gledalo kao na problem koji treba riješiti, ali može biti resurs za budućnost."

Podijeli