VIDEO: Ovo je novo odijelo za hodanje po Mjesecu

  • Objavljeno u Znanost
image

NASA je tvrtki Axiom Space povjerila izradu novih odijela u kojima će astronauti prošetati površinom Mjeseca prvi puta nakon više od 50 godina.

Sada je Axiom Space napokon predstavio dizajn novih odijela, koja su znatno ljepša, laganija, pokretljivija i učinkovitija od onih s kraja šezdesetih i početka sedamdesetih godina prošlog stoljeća.  

"Nastavljamo NASA-ino naslijeđe dizajnirajući napredno svemirsko odijelo koje će astronautima omogućiti raditi sigurno i učinkovito na Mjesecu," rekao je Michael Suffredini, predsjednik i izvršni direktor Axiom Spacea.

"Svemirsko odijelo Artemis III tvrtke Axiom Space bit će spremno odgovoriti na složene izazove lunarnog južnog pola i pomoći da bolje razumijemo Mjesec kako bismo omogućili dugoročnu prisutnost tamo."

Novo svemirsko odijelo Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) koje je danas predstavljeno u Svemirskom centru u Houstonu je prototip, dok će prvi kompleti koji će služiti NASA-inim astronautima za obuku, biti isporučeni do kraja ljeta.

"Naš stručni tim spreman je osigurati NASA-i svemirsko odijelo sljedeće generacije", rekao je Mark Greeley, voditelj programa za svemirske aktivnosti (EVA) u Axiomu. "Pažljivo smo razmotrili godine lekcija kojima nas je naučila NASA i iskoristili to iskustvo za izradu svemirskog odijela za Mjesec."

Koristeći NASA-in dizajn svemirskog odijela Exploration Extravehicular Mobility Unit (xEMU), Axiom Space svemirska odijela su napravljena da pruže povećanu fleksibilnost i veću otpornost na surovo okruženje, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Podijeli