VIDEO: Nvidijin AI pretvara črčkanje u umjetnost

  • Objavljeno u Znanost
image

Istraživači Nvidia Researcha predstavili su model dubokog učenja koji je u stanju vaše črčkarije s lakoćom pretvarati u fotorealistična umjetnička djela, gotovo u realnom vremenu.

AI softver koji su razvili koristi takozvane generativne suparničke modele (mreže) ili "GANove" kako bi konvertirao segmentacijske mape u realistične slike. Interaktivna aplikacija koja koristi taj model nazvana je GauGAN, u počast slikaru Paulu Gauguinu, čuvenom postimpresionistu i preteči simbolizma.

Nvidijini stručnjaci kažu da je GauGAN izuzetno jednostavan za korištenje, pa će čak i djeca moći stvarati remekdjela uz njegovu pomoć, dok će posebnu korist od njega imati dizajneri, arhitekti i developeri igara, koji će svoje osnovne crteže i nacrte na vrlo jednostavan način vizualizirati u obliku fotorealističnih slika.

Čim počnete šarati po tabletu ili računalu pomoću miša ili stylus olovke, GauGAN pregledava svoju ogromnu bazu slika i temeljem nje stvara slike, s time da korisnik treba iz izbornika odabrati osnovnu vrstu onoga što želi dobiti, poput trave, biljke, drva, kamena,  podloge, materijala, objekta, građevine, neba, brda, ceste i drugih elemenata, nakon čega AI u realnom vremenu prati linije ili oblike koje crtate i pretvara ih lijepe objekte, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Pri tome GauGAN može stvarati dodatne elemente koji se slažu s onim što ste vi i on nacrtali, pa će uz neki otok napraviti nebo i more, odnosno ispred planine dodati polje ili šumu. Mada AI ne prepoznaje svijet koji pokušava oponašati i stvarati, milijuni slika u njegovoj bazi omogućuju mu predvidjeti da negdje treba staviti oblak, Sunce, cvjetnu livadu ili potok, kao i dodati refleksije, sjene i boje, temeljene na onome što je naučio iz stvarnih slika.     

Nvidia zasad ne govori ništa o eventualnom javnom lansiranju GauGANa, kako bismo ga svi mogli isprobati, niti kakvi računalni resursi stoje iza njega.