VIDEO: Majmun s čipom igra Pong mislima

  • Objavljeno u Znanost
image

Neuralink je najkontroverznija tvrtka Elona Muska, specijalizirana za izradu neuralnih mozak-mašina sučelja koja će se jednog dana ugrađivati svima nama direktno u glavu.

Nakon eksperimentiranja na svinjama, Neuralink je prešao na primate, pa svoje prototipe čipova implantira u majmune i testira njihove sposobnosti na prilično zanimljiv način.

U mozak devetogodišnjeg makaki majmuna po imenu Pager ugradili su Neuralink sučelje i potom ga naučili igrati posebnu inačicu igre Pong pomoću joysticka. Dok se Pager igrao, implantat je bilježio podatke o ispaljivanju neurona i učio predviđati kretnje ruke povezivanjem s regijama mozga koje ispaljuju neurone.

Nakon što je Neuralink pronašao uzorke koji povezuju Pagerovu interakciju ruke u igri i ispaljivanje neurona u određenim regijama mozga, znanstvenici su majmunu isključili joystick iz računala. Pager toga nije bio svjestan pa je nastavio igrati video igru odspojenim joystickom, no zapravo je igrom upravljao mislima i u tome je bio prilično uspješan, kao što objašnjavaju u ovom videu.

Znanstvenici i inženjeri Neuralinka zasad još nisu objavili znanstveni rad koji bi mogao omogućiti provjeru učinkovitosti tehnologije znanstvenoj zajednici, no Musk vjeruje da će Neuralinkovi implantati u vrlo skoroj budućnosti omogućiti kvadroplegičarima i drugim teško pokretnim ljudima da primjerice upravljaju pametnim telefonom brže mislima nego što to zdrave osobe mogu prstima, dok će svi ljudi dobiti potpuno nove sposobnosti za upravljanje strojevima i robotima.

Jedan od razloga zbog kojih je Musk ušao u ovo područje tehnologije leži u tome što se snažno protivi potpuno autonomnim robotima koji po njemu predstavljaju veliku prijetnju za čovječanstvo i smatra da budućnost leži upravo u moždanim implantatima koji će ljudima olakšati svakodnevni život, ali i osigurati da uvijek imaju potpunu kontrolu nad strojevima.

Podijeli