VIDEO: Kinezi razvijaju robote od tekućeg metala

  • Objavljeno u Znanost
image

Li Xiangpeng, profesor robotike na kineskom sveučilištu Soochow University u Suzhou, razvio je robota od tekućeg metala sa svojstvima mijenjanja oblika (shape-shifting). Prvi prototip veličine dlana u stanju je mijenjati oblik i pokretati kotač kada mu se pomoću elektriciteta mijenja centar gravitacije, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mali robot posjeduje plastični kotač, malu litijumsku bateriju i kapljicu tekućeg metala galija, a projekt je započet prije 6 godina kada su znanstvenici otkrili jedinstvena svojstva slitina tekućih metala poput visoke električne provodnosti, upravljive površinske napetosti i ekstremne fleksibilnosti.

Kineski znanstvenik otvoreno kaže da je inspiraciju dobio od T-1000 robota iz filma Terminator 2: Sudnji dan. "Vjerujemo da slitine tekućih metala mogu omogućiti izradu samorekonfigurirajućih robota koji mogu mijenjati svoj oblik. O takvim robotima razmišljam od kako sam gledao film s T-1000 kada sam imao 10 godina", navodi kineski znanstvenik i dodaje da je to bio samo inicijalni poticaj koji ga je natjerao na razvoj tehnologije, jer robote s ovakvim svojstvima ne vidi u ulozi strojeva koji će ubijati ljude, već one koji će pomagati ljudima.

Kao mogući primjer ističe nanorobote koji će biti izrađeni od visoko kompatibilnog materijala s ljudskim tkivom te će dostavljati lijekove na ciljana mjesta u našim tijelima, proganjati i ubijati stanice tumora, no također bi se mogli koristiti i u vojnoj primjeni za špijunažu.

Pored toga Li ovu tehnologiju pogonskih kotača vidi i u razvoju automobila koji će se u budućnosti kretati bez motora na fosilna goriva ili električnog motora, dok za robote od tekućeg metala vjeruje da bi mogli postati stvarnost kroz 10 godina.