VIDEO: Japanski robot postavlja zidove od knaufa

  • Objavljeno u Znanost
image

Obzirom da je u Japanu, kao i uostalom posvuda u razvijenom svijetu, na tržištu rada sve manje radnika građevinskih zanimanja, znanstvenici AIST instituta smatraju kako će takva zanimanja u skoroj budućnosti biti prepuštena robotima.

Oni su predstavili prototip robota za poslove građevinske montaže pod nazivom HRP-5P i demonstrirali kako je već sada u stanju potpuno autonomno postavljati zidove od knauf ploča, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Robot koristi razne tehnologije, algoritme, neuralne mreže i senzore za snalaženje u prostoru, prepoznavanje objekata i planiranje kretanja kako bi pažljivo izvodio manevre potrebne za hvatanje teških ploča i njihovo precizno postavljanje na zadana mjesta.

Iako je robot još uvijek relativno spor i djeluje pomalo nespretno i nestabilno, znanstvenici AIST-a vjeruju da će uskoro postati vrijedan i sposoban radnik te će se zaposliti u građevinskim firmama širom Japana.

Robota visine od 182 cm i težine od 101 kg razvila je istraživačka skupina KimuHiro Fumio pod vodstvom dr. Kena Sakaguchija i Kenjija Kaneka u suradnji s nekoliko privatnih tvrtki, među kojima je i Kawada Industries (sada Kawada Robotics).