VIDEO: Implantat prepoznaje govor iz aktivnosti mozga

  • Objavljeno u Znanost
image

Znanstvenici sveučilišta UCSF (University of California, San Francisco), vjeruju da će uskoro moći vratiti govor onim osobama koje su ga izgubile zbog neuroloških poremećaja, čiji mozak je i dalje u stanju slati signale sustavu za govor. Njihovo mozak-mašina sučelje te signale je u stanju pretvarati u razumljiv govor.

Ovdje se ne radi o "čitanju misli", već se koristi sustav strojnog učenja koji prikuplja individualne komande koje mozak šalje živcima u virtualni vokalni trakt, na isti način kao što to čini kada šalje signale živcima koji pokreću usne, usta i grlo, kao što možete vidjeti u ovom videu

U sadašnjoj fazi sustav je još daleko od savršenosti, jer iako često omogućuje da prepoznajemo što sugovornik govori, ponekad se sintetizirani glas ne može razumjeti jer producira potpuno besmislene riječi, no i ovakav je znatno bolji od svih dosadašnjih pokušaja stvaranja govora iz moždanih signala.

Znanstvenici sada testiraju gušći sustav elektroda na sučelju i poboljšavaju algoritme strojnog učenja te vjeruju da će mu znatno poboljšati preciznost. Konačni cilj je vratiti govor osobama koje su ga izgubile zbog bolesti tipa ALS-a, Parkinsona i drugih, u kojima je gubitak govora nepovratan.