VIDEO: Gel koji sprječava razbuktavanje požara

  • Objavljeno u Znanost
image

Šumski požari koji svake godine poharaju velike površine širom svijeta, uključujući hrvatsko priobalje, veliki su proble mpa je svaka, i najmanja tehnološka pomoć dobro došla.

Znanstvenici Sveučilišta Stanford razvili su ekološki prihvatljiv gel koji pomaže da uobičajena sredstva koja služe za usporavanje vatre duže ostanu na vegetaciji i time sprječavaju brza širenja požara tijekom vrhunca požarne sezone, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Gel koji bi se u kombinaciji sa sredstvima za usporavanje vatre mogao nanositi sa zemlje ili iz zraka na područja podložna požarima otporan je i na razne vremenske prilike poput vjetra i kiše.

Kako bi tehnologiju testirali, znanstvenici Stanforda su pod nadzorom Kalifornijskog odjela za šumarstvo i zaštitu od požara, zapalili jednu travnatu površinu i kada se vatra počela širiti  u njezinu blizinu su s jedne strane pošpricali sredstvo za sprječavanje širenja požara pomiješano s njihovim gelom. Na tom dijelu vatra se ubrzo zaustavila, dok se s druge strane (netretirane) nastavila nekontrolirano širiti.    

Znanstvenici kažu da bi na rizičnim područjima trebalo imati u pripremi 75.000 litara tekućine s njihovim gelom prije nastanka požara, jer će ona zamijeniti 3,7 milijuna litara klasičnih sredstava za gašenje nakon što do požara dođe.

Znanstveni rad o ovom sredstvu objavljen je u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences i možete ga pronaći na ovoj poveznici.