US Space Force gradi punionice u orbiti

  • Objavljeno u Znanost
image

Svako slanje satelita u orbitu je skup pothvat, pa inženjeri naporno rade kako bi sateliti imali što dulji životni vijek. Međutim, postoji jedan ograničavajući faktor koji je gotovo nemoguće zaobići, a to je potreba za pogonskim gorivom, jer većina satelita nisu pasivni objekti koji kruže oko Zemlje.

Moraju se pokretati da svoje solarne ploče drže usmjerene prema Suncu, svoje komunikacijske antene prema Zemlji i da izbjegnu pad, a mnogi moraju prilagođavati svoje orbite kako bi krenuli na novu putanju ili kako bi se suprotstavili učincima propadanja orbite.

Nažalost, sve to troši pogonsko gorivo i nakon nekoliko godina svemirska letjelica vrijedna više milijuna dolara koja je još uvijek u savršeno dobrom stanju postaje beskorisna.

Američke svemirske snage (US Space Force), zatražile su od tvrtki koje surađuju s američkom vojskom da razviju sustave orbitalnih punionica koje bi se mogle dovesti do svakog satelita, napuniti ga gorivom i time mu produžiti život.

Pasivni modul za punjenje gorivom (PRM) korporacije Northrop Grumman (slika gore) odabran je kao prvi preferirani standard rješenja za punjenje goriva za korištenje na vojnim satelitima američkih svemirskih snaga.

Tehnologija tvrtke Northrop Grumman odabrana je na temelju zrelosti projekta i tehničke održivosti njegovog dizajna, što znači da bi budući sateliti mogli biti dizajnirani sa PRM sučeljem za primanje goriva dok su u svemiru.

Zapovjedništvo svemirskih sustava (SSC) je Northropu Grummanu dodijelilo ugovor za Geosynchronous Auxiliary Support Tanker (GAS-T), odnosno za razvoj tankera za opskrbu gorivom i povezanih tehnologija za isporuku goriva u svemiru.

Sustav sučelja za punjenje goriva koji Northrop Grumman razvija uključuje elemente za uspješno pristajanje i prijenos goriva, kao i sustav za punjenje koji upravlja prijenosom goriva.

Zasad još nije poznato kada će prva "benzinska pumpa" u svemiru započeti s radom.

Podijeli