Svemirski teleskop iznenađujuće otkrio supernovu

  • Objavljeno u Znanost
image

Svemirski teleskop James Webb iznenadio je znnastvenike iznenadnim otkrićem svoje prve supernove, odnosno eksplozije umiruće zvijezde. JWST-ova NIRCam kamera uočila je neočekivano sjajan objekat u galaksiji s oznakom SDSS.J141930.11+5251593, nekih 3 do 4 milijarde svjetlosnih godina od Zemlje.

Svijetli objekt zatamnio se tijekom razdoblja od pet dana, sugerirajući da bi to mogla biti supernova, uhvaćena pukom srećom nedugo nakon što je zvijezda eksplodirala. Astronomi su usporedili nova opažanja s arhiviranim podacima svemirskog teleskopa Hubble kako bi potvrdili da je svjetlo novo.

Otkriće je iznenađujuće jer svemirski teleskop James Webb nije napravljen za traženje supernova, zadatak koji obično obavljaju veliki istraživački teleskopi koji skeniraju goleme dijelove neba u kratkim intervalima. Webb, s druge strane, vrlo detaljno gleda u vrlo malo područje svemira. Na primjer, slika koju je objavio američki predsjednik Joe Biden sredinom srpnja pokrila je područje veliko poput zrna pijeska u odnosu na ostali svemir.

Obzirom da je detekcija stigla u prvom tjednu znanstvenih operacija Jamesa Webb, znanstvenici misle da se dubina JWST-ovih snimki može kompenzirati za mala područja. Svaka takva snimka uključuje stotine galaksija, što donosi na stotine prilika za uočavanje supernova.

Detektiranje supernova je vrlo teška zadaća, jer eksplozije traju samo djelić sekunde. Jarki balon prašine i plina koje supernova generira zatamni se kroz samo nekoliko dana, što znači da teleskop mora biti usmjeren direktno prema pravom području kako bi ulovio supernovu.

Podijeli