Savitljivi kosturi za mekane robote na mišićni pogon

  • Objavljeno u Znanost
image

Naši su mišići prirodni savršeni uređaji koji energiju pretvaraju u pokret. Zbog svoje veličine, mišićna vlakna su snažnija i preciznija od većine sintetičkih pokretača, a mogu se čak izliječiti od oštećenja i ojačati vježbanjem.

Iz tih razloga inženjeri istražuju načine pokretanja robota prirodnim mišićima. Oni su demonstrirali pregršt "biohibridnih" robota koji koriste mišićne pokretače za pokretanje umjetnih kostura koji hodaju, plivaju, pumpaju i hvataju se.

Sada su inženjeri američkog Instituta tehnologije iz Massachusettsa MIT-a razvili uređaj nalik na oprugu koji bi se mogao koristiti kao osnovni modul nalik na kostur za gotovo svakog robota s mišićima. Nova opruga ili, kako je zovu, "fleksura", dizajnirana je da izvuče najviše posla iz bilo kojeg pričvršćenog mišićnog tkiva pa uređaj maksimalno povećava količinu pokreta koju mišić može prirodno proizvesti.

Istraživači su otkrili da kada postave prsten od mišićnog tkiva na uređaj, slično gumenoj vrpci rastegnutoj oko dva stupa, mišić povlači oprugu, pouzdano i opetovano te je rastegne pet puta više, u usporedbi s drugim prethodnim dizajnima.

Tim ovo vidi kao novi građevni blok koji se može kombinirati s drugim savijanjima za izgradnju bilo koje konfiguracije umjetnih kostura. Inženjeri zatim mogu uklopiti kosture s mišićnim tkivom kako bi pokretali njihove pokrete.

Istraživači sada prilagođavaju i kombiniraju savijanja kako bi izgradili precizne, artikulirane i pouzdane robote, pokretane prirodnim mišićima.

Istraživanje objavljeno u časopisu Advanced Intelligent Systems možete pronaći na ovoj poveznici.

Podijeli