Riža editiranih gena za povećanje hrane u svijetu
- Objavljeno u Znanost
Genetski modificirana riža koja rezultira boljom otpornošću i većim urodom već je dostupna, no za dobivanje takvih svojstava potrebno joj je dodati gene drugih vrsta, što je oblik genetskog inženjeringa kakav nije previše omiljen u javnosti, pa ni u dijelu znanstvenog svijeta.
Znanstvenici sveučilišta Purdue University u suradnji s kolegama iz Kineske akademije znanosti koristili su CRISPR/Cas9 metodu editiranja gena kako bi stvorili rižu koja stvara između 25 i 31% više zrna. Tehnika omogućuje da biljka ima povećanu toleranciju na prijetnje poput suše i soli, dok istovremeno ima i bolji rast. Ovaj pristup nije toliko "protuprirodan" kao druge metode genetskog inženjeringa jer stvara istu vrstu genetske raznolikosti kao i priroda. Prije no što rižu ponude farmerima širom svijeta, znanstvenici namjeravaju provesti serije testova kako bi se uvjerili da je riža zdrava i sigurna za ljudsku prehranu.