Prvi hrvatski satelit je uspješno integriran

  • Objavljeno u Znanost
image

Prvi hrvatski satelit CroCube je napravio važan korak prema lansiranju u svemir. Nakon što je stigao u Berlin, integriran je u pogonima tvrtke Exolaunch, specijalizirane za integraciju i lansiranje nanosatelita.

"Croatia is going into space", riječi koje Hrvatska čeka desetljećima, došle su 27. ožujka 2024. iz Exolaunchovog laboratorija.

Integracija se odvila pod nadzorom voditeljice misije Daniele Jović, stručnog suradnika Marcela Frajta (Spacemanic), članova tima Luke Korova i Karla Klaića te partnera projekta Ante Medića (Pulsar Labs) i Edija Budimilića (Exevio).

Svaki detalj morao je biti savršen i potpuno usklađen sa strogim uvjetima SpaceXa i Exolauncha. Finalne pripreme satelita, posljednje punjenje baterija, pedantno čišćenje od čestica prašine i smještanje u deployer, odnosno kutiju iz koje će sateliti (i naš CroCube) mehaničkom oprugom biti izbačeni u svemir i započeti svoju misiju.

Volonteri projekta učinili su sve što su trebali, zadovoljili stroge standarde i otklonili sve prepreke između CroCubea i svemira. Sljedeća je postaja SAD, gdje će SpaceX smjestiti CroCube na raketu Falcon 9. Lansiranje će biti u sklopu misije Transporter 11, čije lansiranje je planirano za lipanj 2024. iz Vandenberg Space Force baze u Kaliforniji.

Inače, već prije je odabrana i prva radio poruka koju će CroCube poslati iz svemira, a ona predstavlja poznati citat iz pera pjesnika A.B. Šimića koji otvara' poznatu pjesmu “Opomena” iz zbirke “Preobraženja”.

To znači da će radioamateri širom svijeta uskoro moći uhvatiti poruku koja glasi:ČOVJEČE, PAZI DA NE IDEŠ MALEN ISPOD ZVIJEZDA! CROATIA IS IN SPACE!

Podijeli