Planet koji kruži oko mrtvog sunca pokazuje našu sudbinu

  • Objavljeno u Znanost
image

Znanstvenici su uočili egzoplanet nalik Jupiteru koji kruži oko mrtve zvijezde koja je nekad bila poput našeg Sunca. Prema studiji objavljenoj u časopisu Nature, zvijezda i pripadajući joj planet udaljeni su oko 6.500 svjetlosnih godina od nas i pružaju pogled na ono što će se dogoditi s našim vlastitim Sunčevim sustavom za približno 5 milijardi godina.

Kad zvijezda žutog patuljka poput našeg Sunca iscrpi zalihe helija, ona se širi u crvenog diva i spaljuje svoje unutarnje planete. Zatim se od vlastite gravitacije skuplja u bijelog patuljka, prigušenu zvijezdu veličine Zemlje s otprilike polovicom svoje izvorne mase.

Iako je sudbina unutarnjih planeta jasna, znanstvenici nisu baš sigurni što se događa s udaljenijim planetima, poput Jupitera i Urana.

Korištenjem Keck II teleskopa i W. M. Keck opservatorija na Hawajima, znanstvenici su uočili planet veličine Jupitera koji kruži oko zvijezde veličine 60 posto u odnosu na Zemlju, a i orbita mu je vrlo slična Jupiterovoj.

Otkriće ukazuje da su planeti sa širokim orbitama vjerojatno češći od unutarnjih planeta. Također pokazuje da bi neki svjetovi našeg Sunčevog sustava mogli preživjeti Sunčevu smrt.

"Zemljina budućnost možda nije tako ružičasta jer je mnogo bliže Suncu", rekao je koautor studije David Bennett. "Ako bi se čovječanstvo htjelo preseliti na neki Jupiterov ili Saturnov mjesec prije nego Sunce sprži Zemlju za vrijeme njegove crvene divovske faze, i dalje bismo ostali u orbiti oko Sunca, iako se ne bismo mogli jako dugo osloniti na njegovu toplinu kao bijelog patuljka."

Drugim riječima, sada možda znamo kakva će biti sudbina Sunčevog sustava nakon što Sunce baci u užarenu pećnicu Zemlju, Mjesec, Mars, Veneru i Merkur. Vanjski planeti će možda preživjeti ali pitanje je kakav će to život biti. U svakom slučaju najvjerojatnije bez nas, no za 5 milijardi godina tko živ, tko mrtav, a tko na nekom sigurnijem mjestu u svemiru. Možda.

Podijeli