Odaberite ime testne lutke za Artemis misije

  • Objavljeno u Znanost
image

Artemis Moonikin Challenge je novi natječaj kojim NASA želi uključiti javnost u svoju Artemis misiju povratka čovjeka na Mjesec. Za razliku od prijašnjih natječaja poput davanja imena Marsovom roveru, kada je svatko mogao dati svoj prijedlog imena, NASA je ovaj puta sama odabrala 8 imena među kojima možete odabrati jedno za službeno ime njezinog Moonikin dummya koji će se koristiti u testiranju Orion letjelice u svemiru prije nego što prema Mjesecu krenu ljudi.

Imena su Ace, Wargo, Delos, Duhart, Campos, Shackleton, Montgomery i Rigel, a za svako od njih NASA je na svojoj web straniciponudila objašnjenje kako bi vam olakšala odabir, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

NASA će glasovanje provesti na svojim Twitter, Facebook i Instagram stranicama, a rezultati će biti objavljeni 29. lipnja ove godine.

Moonikin će biti opremljen s dva senzora zračenja i akcelometarskim senzorima u sjedalu koji će pratiti sile ubrzanja i vibracija tijekom misija Oriona od Zemlje do Mjeseca i nazad. Moonikinu će društvo praviti i dvije "crash-test" lutke koje će sadržavati imitacije kosti, tkiva i organa ženskih osoba, a one već imaju imena Zolgar i Helga.

Prva Artemis misija bez posade planirana je za studeni2021. godine, a ako sve prođe u najboljem redu, to će biti jasan znak da bi se 2024. godine na Mjesec doista mogli spustiti novi američki astronauti i prva astronautkinja

Podijeli