NASA odabrala tri instrumenta za misiju Artemis III

  • Objavljeno u Znanost
image

NASA je odabrala prve znanstvene instrumente dizajnirane za astronaute koji će se koristiti na površini Mjeseca tijekom misije Artemis III. Jednom postavljena u blizini lunarnog južnog pola, tri instrumenta prikupljat će vrijedne znanstvene podatke o lunarnom okolišu, lunarnoj unutrašnjosti i o tome kako održati dugotrajnu ljudsku prisutnost na Mjesecu, što će pomoći u pripremi NASA-e da pošalje astronaute na Mars.

Instrumenti će se baviti trima znanstvenim ciljevima Artemisa: razumijevanjem planetarnih procesa, razumijevanjem karaktera i porijekla lunarnih polarnih volatila te istraživanjem i ublažavanjem rizika istraživanja. Posebno su odabrani zbog svojih jedinstvenih zahtjeva za ugradnju koji zahtijevaju postavljanje od strane ljudi tijekom šetnji na Mjesecu. Sva tri korisna tereta odabrana su za daljnji razvoj za let na Artemisu III čije je lansiranje planirano 2026., no konačne odluke o misiji bit će određene kasnije. Članovi ovih timova postat će članovi NASA-inog znanstvenog tima Artemis III.

LEMS

Stanica za praćenje lunarnog okoliša (LEMS) je kompaktan, autonomni seizmometar dizajniran za obavljanje kontinuiranog, dugoročnog praćenja seizmičkog okruženja, točnije kretanja tla uzrokovanog potresima u južnom polarnom području Mjeseca. Instrument će karakterizirati regionalnu strukturu Mjesečeve kore i plašta, što će dodati vrijedne informacije modelima formiranja Mjeseca i evolucije. LEMS je prethodno dobio četiri godine NASA-inog financiranja razvoja i unapređenja lunarnih instrumenata za inženjerski razvoj i smanjenje rizika. Namijenjen je za rad na Mjesečevoj površini od tri mjeseca do dvije godine i mogao bi postati ključna postaja u budućoj globalnoj lunarnoj geofizičkoj mreži. LEMS vodi dr. Mehdi Benna sa Sveučilišta Maryland, okrug Baltimore.

LEAF

Mjesečevi učinci na poljoprivrednu floru (LEAF) istražit će utjecaj okoliša površine Mjeseca na svemirske usjeve. LEAF će biti prvi eksperiment koji će promatrati fotosintezu biljaka, rast i sustavne reakcije na stres u svemirskom zračenju i djelomičnoj gravitaciji. Podaci o rastu i razvoju biljaka, zajedno s ekološkim parametrima koje mjeri LEAF, pomoći će znanstvenicima da razumiju korištenje biljaka koje se uzgajaju na Mjesecu za ljudsku prehranu i održavanje života na Mjesecu i izvan njega. LEAF vodi Christine Escobar iz Space Lab Technologies, LLC, u Boulderu, Colorado.

LDA

Mjesečev dielektrični analizator (LDA) mjerit će sposobnost regolita da širi električno polje, što je ključni parametar u potrazi za mjesečevim hlapljivim tvarima, posebice ledom. Prikupit će bitne informacije o strukturi Mjesečeve podpovršine, pratiti promjene dielektrika uzrokovane promjenom kuta Sunca dok Mjesec rotira i tražiti moguće stvaranje leda ili naslage leda. LDA vodi dr. Hideaki Miyamoto sa Sveučilišta u Tokiju, a podržava ga JAXA (Japanska agencija za istraživanje svemira).

"Ova tri znanstvena instrumenta bit će naša prva prilika od Apolla da iskoristimo jedinstvene sposobnosti ljudskih istraživača za provođenje transformativne lunarne znanosti", rekao je Joel Kearns, zamjenik suradnika administratora za istraživanje u NASA-inoj Upravi za znanstvene misije u Washingtonu.

Artemis III, prva misija koja će vratiti astronaute na površinu Mjeseca nakon više od 50 godina, istražit će južno polarno područje Mjeseca, unutar 6 stupnjeva zemljopisne širine od Južnog pola. Nekoliko predloženih područja slijetanja misije nalaze se među nekim od najstarijih dijelova Mjeseca. Zajedno s trajno zasjenjenim područjima, oni pružaju mogućnost učenja o povijesti Mjeseca kroz dosad neproučene lunarne materijale.

Podijeli