Maslac od zraka i vode
- Objavljeno u Znanost
U svijetu dijetne prehrane, posebice veganske, jako su popularne zamjenske inačice mesa, mlijeka, majoneze, sladoleda i maslaca, za koje se obično koriste kemijski tretirane namirnice biljnog podrijetla.
Američki startup Savor radi svoj maslac doslovce iz zraka i vode, korištenjem termokemijskog procesa za stvaranje masnoće nalik životinjskoj, koja nema utjecaja na okoliš poput mliječne industrije i kemijsko-biljnih alternativa.
Startup koji financijski podupire Bill Gates, započeo je rad na svom maslacu s činjenicom da su sve masti sastavljene od različitih lanaca atoma ugljika i vodika, a potom su krenuli u izradu tih istih lanaca ugljika i vodika bez uključivanja životinja ili biljaka.
Na kraju su razvili proces koji uključuje uzimanje ugljičnog dioksida iz zraka i vodika iz vode, njihovo zagrijavanje i oksidaciju kako bi pokrenuli odvajanje masne kiseline, a zatim formulaciju masti.
"Ideja prelaska na laboratorijski proizvedene masti i ulja može se isprva činiti čudnom", napisao je Gates. "Ali njihov potencijal da značajno smanje naš ugljični otisak je golem. Korištenjem dokazanih tehnologija i procesa, korak smo bliže postizanju naših klimatskih ciljeva."
Savorov 'maslac' lako se proizvodi, ali najveći izazov će biti uvjeriti ljude da zamijene maslac i druge mliječne proizvode laboratorijskom inačicom, a tu će glavnu ulogu imati okus za koji Gates i društvo tvrde se ne razlikuje od pravog.
Okej, to su pričali i za okus cole bez šećera pa svi znamo da je to jedan od najbljutavijih bućkuriša na svijetu.
Savorovo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Sustainability možete pronaći na ovoj poveznici.