Lov na uskršnja jajca iz svemira

  • Objavljeno u Znanost
image

Europska svemirska agencija odlučila je dati svoj prilog obilježavanju Uskrsa, pa je odlučila pronaći najljepša uskršnja jajca koja se vide iz svemira. Točnije rečeno, znanstvenici ESA-e su korištenjem Copernicus Sentinel-2 satelita odlučili pronaći četiri najljepša jajasta objekta na Zemlji koji se vide iz svemira.  

Prvi od njih je AT&T stadion u Arlingtonu, SAD koji je dom NFL ekipe  Dallas Cowboys, a često se koristi i za koncerte, košarkaške i nogometne utakmice.

Drugi objekt koji su odabrali međi četiri najljepša je željeznički kolodvor u Pekingu (Beijing South Train Station), najveći kolodvor u Kini i jedan od najvećih na svijetu. Koristi se kao polazni terminal za ultrabrze vlakove na linijama Peking–Tianjin i Peking-Šangaj koji postižu brzine do 350 km/h. Kolodvor je izrađen od 60.000 tona čelika i 490.000 kubičnih metara betona.

Treća zgrada koja iz svemira također izgleda poput uskršnjeg jajca je Taipei Dome u Taiwanu, koji se još naziva i Farglory Dome. Radi se o stadionu koji je još uvijek u izgradnji, a biti će prvenstveno namijenjen gledanju utakmica baseballa, mada će se na njemu održavati i druga sportska i kulturna natjecanja i događanja. 

Četvrto upečatljivo jajce se nalazi također u Aziji, a radi se o stadionu Sapporo Dome u Japanu, smještenom na otoku Hokkaidu. Primarno se koristi za nogometne i baseball utakmice, a poseban je po tome što posjeduje gumb kojim se doslovce jednim klikom njegova podloga može prenamijeniti ovisno o sportu koji se igra. Stadion je jedan od planiranih objekata za održavanje ovogodišnjih Ljetnih olimpijskih igara, a prethodno je bio mjesto održavanja FIFA Svjetskog prvenstva u nogometu 2002.

Koje je jajce vama najljpše? Sretan Uskrs svima koji ga slave!

Podijeli