Ljudi su počeli praviti pivo prije 6.000 godina

  • Objavljeno u Znanost
image

Mada je izrada piva puno složenija od izrade vina, drevni ostaci zrna pronađenih na pet lokacija u Egiptu, Njemačkoj i Švicarskoj ukazuju da su ljudi intenzivno uživali u gorkom alkoholnom napitku prije 6.000 godina, dok najstariji dokazi izrade piva u sjevernoj Kini datiraju iz doba prije 9.000 godina. Znanstvenici vjeruju da su primitivne kulture u Mezopotaniji mogle kuhati pivo od ječmenog slada 10.000 godina prije nove ere, no za to ne postoje fizički dokazi, pa su drevni Kinezi i dalje prvi službeno dokazani pivopije.

Njihovo pivo proizvodilo se korištenjem plodova gloga, kineskog divljeg grožđa, riže i meda i predstavlja najstariji poznati fermentirani napitak u povijesti koji je stariji čak i od vina.

Sudeći prema znanstvenicima koji su razvili novu metodu za analiziranje zrna, u Europi se pivo počelo proizvoditi i konzumirati prije nekih 6.000 godina. Austrijski istraživači tvrde da su otkrili prve dokaze o europskoj proizvodnji pića na bazi slada, uključujući pivo, iz žitarica koja datiraju oko 4.000 godina prije Krista. Oni kažu da je prorjeđivanje sitnog sloja tkiva u zrnu, poznatog kao aleuron, pokazatelj ključnog procesa u izradi i fermentaciji piva, a ostaci starih zrna prethodno uzeti sa pet lokacija u Egiptu, Njemačkoj i Švicarskoj također imaju ovaj karakterističan oblik mljevenih stijenki zrna.

Za potrebe izrade piva kukuruz se mljeo i vlažio u ustima kako bi pretvorio škrob u fermentirane šećere, nakon čega bi se "pljunuo" u pivo.

Najstariji dokazi o proizvodnji piva na industrijskoj skali potiču iz starog Egipta oko 3.150. godine prije Krista, a pivo su proizvodile drevne pivovare za potrebe radnika koji su gradili piramide u Gizi. U srednjem vijeku ječmeni slad je postao glavni izvor fermentiranog šećera, a pivo  postalo napitak kakav danas poznajemo.

Čitav rad austrijskih istraživača u kojem opisuju znanstvenu metodu kojom su otkrili proizvodnju piva u drevnim kulturama možete pronaći na ovoj poveznici.