Jednokratna tiskana pločica može se spaliti nakon uporabe

  • Objavljeno u Znanost
image

Elektronički uređaji za jednokratnu upotrebu predstavljaju izazov jer se teški metali i drugi otrovni materijali u njima ne bi trebali samo tako ispustiti u okoliš, a te tvari je teško reciklirati za ponovnu uporabu. Znanstvenici su razvili ono što bi moglo biti rješenje, u obliku papirnate tiskane pločice.

Tim predvođen prof. Seokheunom Choijem s Državnog sveučilišta New York u Binghamtonu započeo je ispisivanjem uzorka voštanih kanala na jedan list filter papira. Taj je papir zatim pečen u pećnici, uzrokujući topljenje voska i upijanje papira ispod njega - ali samo na područjima gdje je taj vosak nanesen.

Zatim su istraživači na papir nanijeli vodljive i poluvodljive tinte. Te su se tinte upile samo u područja papira koja još nisu zasićena voskom, stvarajući strujne krugove. Tinta na bazi srebra i druge vodljive metalne komponente zatim su otisnute sitotiskom na te sklopove, nakon čega je elektrolit na bazi gela nanesen preko sklopova.

Ono što je rezultiralo bila je jeftina, ali funkcionalna tiskana pločica tipa pojačala, zajedno s otpornicima, kondenzatorima i tranzistorom. Bila je tanka i savitljiva te je brzo je i temeljito izgorjela i pretvorila se u pepeo kad bi je zapalili. Znanstvenici tvrde da bi se papirna pločica mogla ostaviti i da se razgradi nakon što više ne bude potrebna, mada bi u tom slučaju i dalje ostao problem s metalima u njoj.

"Iako srebro ili drugi metali mogu oksidirati mikroorganizmi za biorazgradnju, to može potrajati i biti štetno za okoliš", rekao Choi. "Moj sljedeći posao je zamijeniti te nerazgradive metale s biorazgradivim."

Znanstveni rad objavljen u časopisu ACS Applied Materials & Interfaces možete pronaći na ovoj poveznici.

Podijeli