Japanski astronaut i japanski auto stižu na Mjesec

  • Objavljeno u Znanost
image

Američki predsjednik Biden i japanski premijer Kishida zajednički su objavili zajednički cilj da Japanac bude prvi neamerički astronaut koji će sletjeti na Mjesec u budućoj misiji Artemis.

Istovremeno su NASA-in administrator Bill Nelson i japanski ministar obrazovanja, kulture, sporta, znanosti i tehnologije Masahito Moriyama potpisali sporazum o unaprjeđenju održivog ljudskog istraživanja Mjeseca.

Prema tom sporazumu Japan će dizajnirati, razviti i upravljati roverom pod tlakom za istraživanje Mjeseca s posadom i bez posade. NASA će osigurati lansiranje i isporuku rovera na Mjesec i omogućiti japanskim astronautima da putuju na površinu Mjeseca.

“Potragu za zvijezdama vode nacije koje istražuju kozmos otvoreno, u miru i zajedno. To vrijedi za Sjedinjene Države i Japan pod vodstvom predsjednika Bidena i premijera Kishide”, rekao je Nelson. “Amerika više neće sama hodati po Mjesecu. S ovim novim roverom, otkrit ćemo revolucionarna otkrića na površini Mjeseca koja će koristiti čovječanstvu i nadahnuti generaciju Artemis.”

Zatvoreni rover pod tlakom omogućit će astronautima da putuju dalje i provode znanost u geografski raznolikim područjima služeći kao mobilno stanište i laboratorij za život i rad astronauta tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Moći će primiti dva astronauta do 30 dana dok prelazi područje u blizini lunarnog južnog pola. NASA trenutačno planira koristiti rover pod pritiskom na Artemis VII i kasnijim misijama tijekom približno 10-godišnjeg životnog vijeka.

Podijeli