Imate priliku dati ime planetu kojeg proučava James Webb

  • Objavljeno u Znanost
image

Međunarodna astronomska unija (IAU) održava natjecanje za imenovanje 20 egzoplanetarnih sustava koje će promatrati svemirski teleskop James Webb (JWST).  Natjecanje, NameExoWorlds 2022., nastoji okupiti profesionalne astronome i širu javnost iz čitavog svijeta kako bi se ponudila prilika za imenovanje 20 odabranih egzoplaneta, zajedno sa zvijezdama domaćinima, istovremeno povezujući svemirska istraživanja s raznim kulturama na Zemlji.

Kako bi imenovali egzoplanet i njegovu zvijezdu, sudionici trebaju oformiti nacionalni tim koji okuplja neku kombinaciju učenika, nastavnika, zaljubljenika u astronomiju, astronoma amatera i profesionalnih astronoma. Timovi trebaju odabrati ciljni sustav, razmisliti o idejama, zatim predložiti ime za planet i zvijezdu domaćina, uz objašnjenje kulturnog konteksta prijedloga. Prijedlozi se dostavljaju u pisanom i video obliku.

Prijedlozi će proći kroz postupak odabira u dva koraka. Prvo će nacionalni izborni odbor odabrati nacionalnog kandidata i dva rezervna imena. Potom će komisija za konačni odabir razmotriti kandidate koje je predložila svaka zemlja i odabrati ime za svaki "ExoWorld".

"Uzbudljivo je pokrenuti novo natjecanje NameExoWorlds kojim ćemo proslaviti 10. godišnjicu Ureda za širenje astronomije" OAO, izjavila je Debra Elmegreen, predsjednica IAU-a. "U posljednjem desetljeću OAO je nastojao izgraditi mostove između profesionalaca, amatera, komunikatora, edukatora i javnosti."

Detaljna pravila natječaja i obrazac za prijave potražite na ovoj poveznici.

Podijeli