Hrvatska mehanokemija za kemijske reakcije bez otapala
- Objavljeno u Znanost
Hrvatski znanstvenici dr. Ivan Halasz iz Laboratorija za sintezu novih materijala Instituta Ruđer Bošković i dr. Tomislav Friščić sa Sveučilišta McGill iz Kanade, u suradnji s međunarodnim timom znanstvenika, otkrili su potpuno novu, inovativnu i ekološku metodu za istraživanje kemijskih reakcija.
Tradicionalne kemijske reakcije izvode se pomoću otapala koja mogu biti opasna za ljudsko zdravlje i okoliš stoga predstavljaju veliki ekološki i sigurnosni problem.
Na svjetskoj razini 2011. godine je potrošeno oko 6,4 milijuna tona otapala na bazi alkohola, kao najčešće korištenog otapala u industriji. Svjetski marketinški stručnjaci predviđaju da će 2019. godine kompanije zaraditi oko 33 milijarde dolara od prodaje otapala.
Otapala koja se tradicionalno koriste u industriji predstavljaju ozbiljnu opasnost za ljudsko zdravlje i okoliš, a odgovorno upravljanje otapalima stvara znatan trošak za potrošače.
Upravo zato zadnjih desetak godina raste interes za mehanokemijom kao energetski učinkovitom alternativom koja omogućava istraživanje kemijskih reakcija bez upotrebe skupih i opasnih otapala.
Znanstvenici na čelu s dr. Tomislavom Friščićem sa Sveučilišta McGill u Kanadi i dr. Ivanom Halaszom s IRB-a, u Europskom sinkrotronskom izvoru (ESRF) smještenom u Grenobleu (Francuska), uspjeli su po prvi puta metodom difrakcije rendgenskog zračenja napraviti studiju mehanokemijske reakcije u realnom vremenu dobivši uvid u to kako pojedini aditivi utječu na reakciju, njezinu brzinu i na produkte čime su otvorili mogućnost da se reakcije mogu optimizirati za razne industrijske procese od čega bi, u konačnici, mogla imati koristi industrija, ali i naš okoliš i potrošači.
Metoda bi mogla unaprijediti razumijevanje kemijskih procesa ključnih za farmaceutsku, kemijsku i metaluršku industriju te otvoriti nove mogućnosti u području "zelene kemije" i ekološki prihvatljivog stvaranja novih kemijskih proizvoda. Rezultate istraživanja objavio je prestižni svjetski kemijski časopis Nature Chemistry.
Izvor: Znano.st