Ariane 6 stigla u svemir i dovezla GRBBeta satelit

  • Objavljeno u Znanost
image

Europa je u svemir lansirala novu platformu za prijevoz tereta u orbitu Zemlje, raketu Ariane 6, koja dolazi s modularnim i svestranim dizajnom koji može lansirati misije iz niske Zemljine orbite i dalje u svemir.

Nova europska raketa Ariane 6 je uspješno lansirana iz europske svemirske luke u Francuskoj Gvajani, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Ovaj inauguracijski let, označen kao VA262, demonstracijski je let čiji je cilj pokazati sposobnosti i snagu Ariane 6 u oslobađanju od Zemljine gravitacije i provođenju operacija u svemiru, no unatoč tome, u njemu je bilo i nekoliko „putnika“, među kojima i GRBBeta, cubesat slovačke tvrtke Spacemanic,  koji je izrađen od maltene istih dijelova kao hrvatski satelit CroCube koji bi uskoro trebao stići u svemir raketom SpaceX-a, a glavna zadaća će mu biti detektiranje izbijanje gama zraka (GRB-ova) u svemiru za potrebe astrofizičkih istraživanja.

S postavljanjem satelita u orbitu, Ariane 6 je pokazala da može uspješno lansirati svoje korisne terete u svemir, ali je ujedno i demonstrirala tehnologiju gornjeg stupnja, koja omogućuje ponovno pokretanje Vinci motora pomoću nove pomoćne pogonske jedinice. Ova mogućnost ponovnog pokretanja omogućit će Ariane 6 da prevozi više satelita i misija u različite orbite na budućim letovima i deorbitira kroz Zemljinu atmosferu na kraju svoje misije, kako bi osigurala da ne postane svemirski otpad.

Sljedeće lansiranje Ariane 6 uslijedit će još ove godine u sklopu prvog komercijalnog leta pod vodstvom Arianespacea kao operatera i pružatelja usluga lansiranja.

Podijeli