VIDEO: Test mreže za lov na satelite u mikrogravitaciji

  • Objavljeno u Svemir
image

Problem uklanjanja starih satelita i ostataka letjelica iz orbite Zemlje, postaje sve veća briga znanstvenika koji se bave svemirskom tehnologijom. Stoga brojni timovi širom svijeta razvijaju tehnološka rješenja koja će omogućiti hvatanje takvog otpada u svemiru, te njegovo odvlačenje i uništavanje kontroliranim rušenjem, kako bi izgorio pri ulasku u atmosferu.

Znanstvenici ESA-e ovih su dana proveli prvi test svoje "ribarske mreže" u bestežinskom prostoru, no nisu je lansirali u svemir, već su je isprobavali u zrakoplovu Falcon 20, koji letom u parabolama omogućuje stvaranje uvjeta mikrogravitecije u sekvencama od po 20 sekundi. 

Testovi su trajali dva dana, a tijekom njih su ispucavali 20 mreža s utezima na svakom uglu, različitim brzinama tijekom 21 parabole.

Znanstvenici kažu da je sustav funkcionirao savršeno, pa su mreže hvatale testne objekte koji su glumili satelite toliko dobro i čvrsto, da su nakon gotovo svakog testa mrežu morali rezati nožem, a pri testovima se pokazalo da su tanje mreže učinkovitije od debelih.

Za sada još uvijek nije utvrđeno kojom metodom će se hvatati otpadni sateliti, no ovaj sustav koji podsjeća na gladijatore retijarije naoružane mrežom i trozupcem, za sada puno obećava.  

Izvor: ESA

Podijeli