VIDEO: Spojite se na ISS Crew Dragon simulatorom

  • Objavljeno u Svemir
image

Ukoliko želite upravljati SpaceX-ovom letjelicom za posadu Crew Dragon ne morate biti astronaut, već vam je dovoljno imati računalo s web preglednikom i malo strpljenja. SpaceX je lansirao web simulator koji vam omogućuje spajanje letjelice na Međunarodnu svemirsku postaju korištenjem "stvarnog sučelja" za upravljanje kakvo koriste astronauti.

Korištenje je prilično jednostavno i nezahtjevno, pa vam je glavni cilj vam je održati pitch (nagib), roll (okretanje), yaw (skretanje s pravca) i positional (položaj) unutar zelenih vrijednosti tijekom pristupa, dodavati ili oduzimat brzinu (translate forward/backward), te se polako približavati pristaništu.

Ako ste dobro okrenuti i krećete se u pravom smjeru, prije pristajanja ćete trebati raditi male korekcije i ne biste trebali imati previše problema, s time da vam preporučamo malo strpljivosti, jer u svemiru nema mjesta za žurbu i divljanje.

Pristajanje na ISS možete odmah započeti putem ove poveznice, a ako vam baš nikako ne ide, možete se poslužiti uputama i komentarima koje nudi ovaj video.

 Simulator je dakako u ulozi promocije SpaceX-a koji prikazuje koliko su sučelja za upravljanje letjelica napredovala u posljednjim desetljećima, pa umjesto kompliciranih komandi kao u zrakoplovu sada imate sučelje nalik na arkadne video igre za mobitele. Stoga je ovaj izazov manje usmjeren borbi s kontrolama, a više traži razumijevanje samog letenja svemirskim letjelicama.