VIDEO: Mali satelit za čišćenje svemirskog otpada

  • Objavljeno u Svemir
image

U orbiti Zemlje kruži sve više smeća koje je nastalo od fragmenata svemirskih misija i starih satelita, pa znanstvenici širom svijeta pronalaze načine kako se boriti s tim problemom koji prijeti stvaranjem takozvanog Kesslerovog sindroma. Taj pojam označava kaskade kolizija (sudara) u orbiti Zemlje koje se sve više povećavaju novim kolizijama, što rezultira povećanjem učestalosti sudara i eksponencijalnim daljim širenjem svemirskih kolizija. Ukratko rečeno, ako nešto ne poduzmemo svemirsko smeće će se sve više gomilati i predstavljati sve veću opasnost po svemirske letjelice, postaje i satelite.

Znanstvenici Politehničkog Instituta Rensselaer u New Yorku žele dati svoj doprinos projektima čišćenja svemirskog smeća, pa su pokrenuli projekt OSCaR (Obsolete Spacecraft Capture and Removal), koji će se posvetiti čišćenju manjih komadića svemirskog smeća veličine od desetak cm koji čine većinu od procijenjenih 129 milijuna fragmenata koji kruže oko Zemlje. 

Njihov čistač je mali jeftini cubesat satelit koji će se izrađivati 3D printanjem, a u sebi će posjedovati sustav za navigaciju, propulziju i 4 bacača malih mreža za hvatanje komadića svemirskog smeća, koje će potom povesti na kremiranje u atmosferi, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Znanstvenici planiraju testirati OSCaRa na Zemlji tijekom ove godine, a nakon toga bi ga trebali dovesti u svemir, gdje bi trebao predstavljati niskobudžetnog i učinkovito9g svemirskog smetlara.