VIDEO: Kina lansirala ambicioznu misiju na Mars

  • Objavljeno u Svemir
image

Nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kina je također iskoristila idealni "prozor" za lansiranje na Mars koji se uslijed idealnog međusobnog rasporeda planeta otvara svake dvije godine i omogućuje uštedu goriva i najkraći let do crvenog planeta.

Kinezi su jučer iz svemirske luke Wenchang u provinciji Hainan, uspješno lansirali najveću postojeću kinesku raketu Long March-5, koja je u svemir povela letjelicu Tianwen-1 težine od 5 tona, u sklopu koje se nalaze Marsov orbiter i rover.  

Nakon 36 minuta od uzlijetanja Tianwen-1 je postavljen u orbitu za transfer između Zemlje i Marsa iz koje se upućuje na sedmomjesečno putovanje do crvenog planeta, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Kada u veljači 2021. godine stigne u orbitu Marsa, Tianwen-1 će tri mjeseca istraživati potencijalna mjesta za slijetanje rovera pomoću visokorezolucijske kamere i obaviti sve pripreme za spuštanje na površinu, koje bi trebalo uslijediti u svibnju 2021.

Nakon slijetanja, rover će započeti sa znanstvenim istraživanjima koja bi trebala potrajati najamanje 90 marsovih dana, što je oko 3 mjeseca na Zemlji, dok bi orbiter trebao kružiti oko Marsa čitavu Marsovu godinu (oko 687 zemaljskih dana) i služiti će kao komunikacijski relej između rovera i Zemlje, a ujedno će provoditi i vlastita istraživanja.  

Cilj misije je proučavanje Marsove morfologije i geološke strukture, karakteristika tla, distribucije površinskog vodenog leda, atmosferske ionosfere i klime, kao i fizikalno proučavanje interne strukture planeta.

Kina vjeruje da će ovom misijom napraviti veliki tehnološki iskorak na polju istraživanja dubokog svemira i uspostaviti nezavisni inženjerski sustav za svemirska istraživanja, kako bi promovirali, kako kažu, "održivi razvoj na tom području".