VIDEO: Kamen na Marsu nazvan Rolling Stones Rock

  • Objavljeno u Svemir
image

Glazba Rolling Stonesa već desetljećima ima veliki doseg na Zemlji, a sada se njezin utjecaj proširio i na Mars.

Tim znanstvenika JPL-a koji vodi misiju NASA InSight landera nazvao je jedan kamen na Marsu imenom Rolling Stones Rock. Kada je lander 26. studenoga 2018. sletio na površinu Marsa, njegovi potisnici za slijetanje otkotrljali su kamen veličine nešto manje od loptice za golf na udaljenost od jednog metra. Na slikama koje su stigle NASA-i vidi se točno kako se kamen kotrljao tijekom slijetanja landera koji seizmometrom i toplinskom sondom istražuje unutrašnjost Marsa, pa su ga znanstvenici odlučili službeno nazvati po imenu "kotrljajućeg kamenja", odnosno Rolling Stonesa, kao što možete vidjeti u ovom videu.

Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts i Ronnie Wood bili su oduševljeni kada im je NASA priopćila tu vijest, a javnu objavu fanovima poznatog rock banda je priopćio "Iron Man" Robert Downey Jr. na koncertu Stonesa u Pasadeni koji se održao u okviru njihove turneje Stones No Filter, kao što možete vidjeti u ovom videu.

 

NASA se u posljednjih nekoliko godina prilično trudi promovirati svemirska istraživanja na zabavan način, a na ovaj način je poručila fanovima rock glazbe da i Mars može biti cool.