VIDEO: Financirajte lansiranje u svemir praćkom

  • Objavljeno u Svemir
image

Današnja lansiranja u svemir još uvijek se temelje isključivo na korištenju raketa s kemijskim gorivom, te su užasno skupa čak i kada se koriste višekratno iskoristive letjelice i tankovi. 

Znanstvenici i inženjeri tvrtke HyperV Technologies vjeruju kako mogu razviti električni sustav lansiranja koji se temelji na ubrzanju pomoću hiperbrze centripetalne akceleracijske sile, odnosno napredne inačice praćke koju je koristio David kada je gađao Golijata.

Umjesto kamena koji su naši prapreci nekoć postavljali u sredinu kožne trake koju bi potom zarotirali i onda otpustili jedan kraj, znanstvenici su zamislili sustav koji bi se sastojao od "rampe" nalik na spiralnu prugu promjera od 200-300 metara koja bi se čitava vrtjela velikom brzinom na električni pogon, a potom bi se iz sredine osi otpustila letjelica koja bi na izlasku s "tračnica" postizala brzinu od 7,6 kilometara u sekundi, što bi bilo dovoljno da se izbaci u svemir. Kada bi se jednom našla u svemiru posjedovala bi samo male štedljive rakete koje bi ju usmjeravale ovisno o potrebama misija.

U videu dolje možete vidjeti kako je HyperV Technologies zamislio taj sustav pod nazivom Slingatron, te pogledati prve testove malih modela, pa ako vam se projekt dopadne možete ga financirati preko crowfunding portala Kickstartera.

Tvrtka traži sredstva u visini od 250.000 dolara za izradu prototipa Mark II promjera od 5 metara koji bi bio u stanju izbaciti letjelicu težine od 250 grama brzinom od 1 kilometra u sekundi na visinu od 51 km, kojim bi dokazali funkcionalnost koncepta, što bi im poslije omogućilo privlačenje investitora i svemirskih agencija koje bi sudjelovale u proizvodnji Slingatrona punih dimenzija.

Obzirom da se pri lansiranju ovim sustavom stvaraju enormno velike G sile, znanstvenici navode kako Slingatron nije namijenjen lansiranju ljudi ili satelita s osjetljivom opremom poput Hubble teleskopa, već bi se koristio za jeftino lansiranje namirnica poput vode i goriva, kao i građevno-servisnog materijala za svemirske postaje i misije za istraživanje dalekih planeta, ali i za odvraćanje manjih svemirskih objekata koji bi eventualno mogli zaprijetiti Zemlji.     

Izvor Kickstarter

Video: Slingatron projekt

 

Podijeli