SpaceX ne želi pomaknuti satelit koji prijeti europskom

  • Objavljeno u Svemir
image

Svemirski promet u orbiti našeg planeta sve je gušći, posebice od kada je SpaceX započeo postavljati prve od svojih 12.000 planiranih internetskih Starlink satelita.

Znanstvenici Europske svemirske agencije ustanovili su da postoji šansa od 1 naprama 1.000 da dođe do sudara između njezinog Aelus Earth satelita za osmatranje Zemlje i SpaceX-ovog Starlink Satelita 44. Mada se radi o vrlo maloj mogućnosti da dođe do kolizije, ESA je prema svojem protokolu obavijestila SpaceX i zamolila Muskovu tvrtku da svoj satelit pomakne, no on to nije htio učiniti.

"Obavijestili smo SpaceX koji nam je odgovorio da ne planira poduzeti nikakvu akciju", izjavio je Holger Krag, šef odjela Space Debris Office u ESA-i. Pored toga sateliti SpaceX-a bi trebali imati automatski sustav za izbjegavanje kolizija, no on se ne koristi iz nepoznatog razloga.

Mada je europski satelit stigao prvi u sporno područje, ESA ga je zbog ovoga morala maknuti u nižu orbitu, jer SpaceX nije pokazao želju da to učini, iako je njegov stigao 6 mjeseci kasnije.

Obzirom da ne postoje nikakvi prometni zakoni za svemir, ESA smatra da bi trebalo donijeti neke međunarodne propise, jer bi se ovakve situacije mogle sve češće događati zbog sve veće gužve u orbiti našeg planeta.