Sonda za Veneru pada na Zemlju ove godine

  • Objavljeno u Svemir
image

Sovjetski Savez je u ožujku 1972. godine u svemir lansirao sondu Cosmos 482, koja je treba sletjeti na Veneru poput njezine sestre blizanke Venere 8, koja je u lipnju 1972. stigla na površinu negostoljubivog planeta na kojem je preživjela 50 minuta i 11 sekundi.

Za razliku od Venere 8, Cosmos 482 je zbog kvara nakon lansiranja ostao kružiti oko Zemlje, a astronomi širom svijeta prate ga i dan danas. Jedan od njih, Thomas Dorman, prema najnovijim proučavanjima putanje i snimkama sonde, zaključio je kako postoji velika vjerojatnost da Cosmos 482 još tijekom ove godine padne na Zemlju. To bi moglo biti i opasno ako sleti na naseljeno područje, obzirom da lander težine od 455 kg na sebi ima izuzetno izdržljiv toplinski štit koji ga je trebao čuvati od prolaska kroz debelu atmosferu Venere i omogućiti mu da neko vrijeme prikuplja podatke i šalje ih na Zemlju prije nego se rastopi u uvjetima koji vladaju tom planetu. 

Sonda trenutno orbitira oko Zemlje na udaljenostima između 200 km i 2.735 km i gotovo je sigurno da će preživjeti vrući prolazak kroz atmosferu Zemlje, a padobran koji se trebao aktivirati na Veneri neće se otvoriti jer ga pokreće mehanizam na pogon baterije koja je mrtva već nekoliko desetljeća.