Satelit za predviđanje poplava i suša uskoro u akciji

  • Objavljeno u Svemir
image

NASA-in SMAP satelit (The Soil Moisture Active Passive), lansiran 31. siječnja ove godine, danas je iz komandnog centra JPL-a u Pasadeni dobio komandu za otvaranje i razvijanje svoje velike 6 metarske reflektorske antene, koja služi kao podrška SMAP radaru i radiometrijskim instrumentalnim mjerenjima u svemiru.

Nakon što NASA provede još nekoliko testova, satelit bi trebao započeti svoju trogodišnju znanstvenu misiju mapiranja globalne vlažnosti tla i detektiranje kada se određena zemljišta smrzavaju ili odmrzavaju.

SMAP će znanstvenicima pomoći u razumijevanju povezanosti Zemljine vode, energije i ugljičnih ciklusa, te drastično smanjiti greške u vremenskoj prognozi i klimi, kao i unaprijediti praćenje i predviđanje prirodnih katastrofa poput poplava i suša.

Kroz mjesec dana, satelit će se naći u svojoj konačnoj orbiti, a antena će se vrtjeti brzinom od 15 revolucija u minuti kroz proces od dvije faze. Svakom rotacijom antena će moći mjeriti područje na Zemlji veličine od 1000 kilometara u promjeru, što će omogućiti SMAP-u da mapira čitav naš planet svaka 2 do 3 dana.  

Vodeći se tim podacima, NASA će moći predviđati u kojim regijama postoje najveći rizici od skorih poplava i suša, pa se ni čelnici Hrvatskih voda više neće moći izvlačiti da su bili iznenađeni i zatečeni kao u slučaju Gunje i drugih prošlogodišnjih nemilih događanja vezanih uz poplave.

Izvor: NASA

Podijeli