Rekord u laserskoj svemirskoj podatkovnoj komunikaciji

  • Objavljeno u Svemir
image

NASA-in Lunar Laser Communication Demonstration (LLCD) sustav koji prenosi podatke laserskom zrakom, ostvario je rekordnu brzinu downloada podataka od 622 megabita u sekundi na udaljenosti od 384.000 kilometara, odnosno od zemaljskog terminala u Novom Meksiku do letjelice koja se nalazi u orbiti Mjeseca.

LLCD je NASA-in sustav koji za komunikaciju koristi lasersku zraku umjesto radio valova, a osim ove brzine downloada ostvario je i brzinu uploada podataka brzinom od 20 mbps.

Ovo je najnoviji eksperiment vezan uz svemirsku lasersku komunikaciju, kojim NASA želi omogućiti kvalitetnu razmjenu podataka između buduće baze na Mjesecu ili nekom drugom svemirskom tijelu pomoću orbitalnog satelita s laserskom komunikacijom kao posrednika.

Laserski LLCD terminal na Zemlji "gađao" je podacima letjelicu u orbiti Mjeseca.

Već smo prije pisali o njihovom eksperimentu koji je omogućio prijenos slike Mona Lise laserskim komunikacijskim sustavom, a sada je oboren novi rekord, kojim su vrata "svemirskog Interneta" još više odškrinuta.

LLCD se nalazi na LADEE letjelici (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) koja je lansirana u rujnu s osnovnim ciljem istraživanja misterioznog sjaja koji su primijetili astronauti Apollo misija na horizontu Mjeseca, odnosno trebala bi ustanoviti je li izvor tog fenomena mjesečeva prašina. Pored toga LADEE istražuje Mjesečevu atmosferu, a LLCD komunikacijski laserski eksperiment je također dio njegove misije. 

Izvor: NASA

Podijeli