Provedite 8 mjeseci zaključani u ruskom laboratoriju

  • Objavljeno u Svemir
image

Kada prvi astronauti krenu na put ka Marsu, jedna od stvari na koje će morati biti spremni je višemjesečna izolacija. Osim masu fizičkih stvari koje vas mogu ubiti na dugotrajnom putu dubokim svemirom, jedan od elemenata je i mentalni izazov, jer ako neki član posade prolupa može napraviti više štete od zračenja i kvara sustava za održavanje života.

NASA i Rusija uskoro pokreću novi eksperiment koji se nastavlja na studiju iz 2019. godine, u kojem će sudionici morati boraviti u izolaciji 8 mjeseci unutar specijalne nastambe smještene u Institut za biomedicinu u Moskvi (slika gore).   

NASA kaže da će sudionici u zaključanom laboratoriju imati iste uvjete okoliša kao oni koji će se naći u budućim misijama za Mars. Osim boravka morat će provoditi i znanstvene eksperimente te izvoditi virtualne zadaće koje očekuju stvarne astronaute na površini Mjeseca i Marsa. Cilj ovog eksperimenta je dakako vidjeti kako će se ljudi psihički nositi s uvjetima višemjesečne izolacije tijekom dugotrajnih misija, ali vjerujemo da će rezultati biti korisni i za istraživanja "lockdowna" vezanog uz koronavirus ili (nedaj bože) izolaciju zbog nekih novih pandemija koje su možda pred nama.  

U svojem pozivu NASA kaže da traži "visoko motivirane ljude starosti između 30 i 35 godina, a kandidati moraju govoriti engleski i ruski jezik te imati akademski stupanj obrazovanja M.S., PhD., M.D., ili završenu visoku školu za vojne časnike (vojnu akademiju). Ako ste se već mislili prijaviti, razočarat ćemo vas jer kandidati moraju biti i američki državljani. Odabrani kandidati će dobiti kompenzaciju za svoje sudjelovanje u studiji (plaću), no ne navodi se koliku će lovu dobiti.