Panorama: Maratonska dolina na Marsu

  • Objavljeno u Svemir
image

Mars, 3958. dan Opportunity rovera na crvenom planetu. Rover je 13. ožujka 2015. snimio veliku panoramsku fotografiju pomoću svoje Pancam kamere na području Maratonske doline, koja se nalazi na zapadnoj padini Endeavour kratera. U ovom trenutku rover Opportunity je tijekom svoje misije na Marsu, na tom području "istrčao" čitavu stazu olimpijskog maratona (42,195 km).

Znanstvenici su za istraživanje izabrali upravo to područje, jer je CRISM instrument (Compact Reconnaissance Imaging Spectrometer for Mars ) na MRO orbiteru (Mars Reconnaissance Orbiter) koji kruži oko crvenog planeta, ukazao na moguće postojanje minerala glina, koji bi mogli predstavljati dokaz o postojanju vode. Rover je na Marsu istraživao Meridiani Planum regiju još od 2004. godine.

Kliknite za veliku panoramsku sliku

Ova slika je predstavljena u aproksimativno stvarnoj boji Marsovog krajolika u kombinaciji ekspozicija kreiranih pomoću 3 Pancamova filtera namještena na valne dužine od 753 nanometra (blizu infracrveno), 535 nanometara (zeleno), te 432 nanometra (ljubičasto).   

Ne znamo kako se vama čini panorama Maratonske doline, no nas podsjeća na Western filmove, pa samo čekamo kada će se u kadru naći poštanska kočija koju proganjaju Indijanci.

Vjerujemo da će svaki budući kolonizator Marsa uživati u spektakularnim pejzažima crvenog planeta.  

Izvor: NASA

Podijeli