Na ISS stigle bakterije za biorudarenje

  • Objavljeno u Svemir
image

Sa SpaceX-ovom Dragon letjelicom koja se 27. srpnja spojila na Međunarodnu svemirsku postaju ISS, stigao je eksperiment pod nazivom BioRock, kojeg je zamislio britanski Centar za astrobiologiju Sveučilišta u Edinburghu, a prihvatila NASA.

Projekt uključuje 18 različitih minijaturnih bioreaktora, a u svakom od njih se nalazi uzorak bazaltne stijene i po jedan soj bakterija.

Ideja eksperimenta je ustanoviti mogu li mikrobi u uvjetima mikrogravitacije iskazati svojstvo kemosinteze koja je uobičajena na Zemlji, odnosno mogu li procesirati minerale iz kamenja kako bi se prehranili. 

Znanstvenici se nadaju da će im BioRock eksperiment pokazati kako mikrobi rastu u svemiru i mogu li se koristiti u ljudskim naseobinama na Mjesecu i planetima Sunčevog sustava, poput "biorudarenja" i pretvaranja kamenja u zemlju.

Za potrebe ovog eksperimenta, znanstvenici će koristiti ekstremofile, bakterije koje žive u ekstremnim uvjetima na Zemlji, uključujući one koje preživljavaju na izloženosti teškim metalima. Svaki mikrob će nastojati izvlačiti minerale iz bazaltnog kamenja, kako bi znanstvenici ustanovili koliko te bakterije mogu biti učinkovite bez utjecaja gravitacije.

Podijeli