MIT razvija moćno lasersko svjetlo za pozivanje aliena

  • Objavljeno u Svemir
image

Znanstvenik sveučilišta MIT James Clark objavio je znanstveni rad u kojem opisuje sustav laserskog svemirskog fara ili svjetionika, koji bi omogućio vanzemaljskim civilizacijama da nas uoče s udaljenosti do 20.000 svjetlosnih godina.

Njegov znanstveni rad podrazumijeva ispucavanje lasera od 1 do 2 megavata kroz 30-metarski ili 45-metarski teleskop ka svemiru, kako bi se stvorio far koji će emitirati dovoljno zračenja da ga se razlikuje od infracrvene energije Sunca.

Ukoliko se u susjednom sunčevom sustavu, odnosno primjerice na egzoplanetima koji kruže oko zvijezde Trappist-1 koja je udaljena od nas 40 svjetlosnih godina  nalaze alienski astronomi, oni bi mogli uočiti signal iz našeg malog ugla galaksije, a Clark u svojoj studiji sugerira da bismo čak mogli koristiti i ovaj sustav za komunikaciju pomoću Morzeovog koda laserskim pulsovima.  

Tehnologija koja bi ovo omogućila već postoji, jer se u Čileu primjerice upravo gradi 39-metarski teleskop, dok laser Američke mornarice YAL-1 koji može rušiti projektile već posjeduje dovoljno energije za pogon laserskog svjetionika, a Clark kaže da bi ga bilo najpraktičnije postaviti na Mjesec.

Ako se pitate jesu li se ovoga možda dosjetili alieni i možemo li mi s postojećim tehnologijom uočiti slični signal s nekog drugog planeta, odgovor je potvrdan, ali bismo trebali imati dovoljno snažan teleskop koji bi bio usmjeren u točnu lokaciju svjetlosnog izvora, što je jako teško postići. S druge strane, postojeći sustavi koji se koriste za proučavanje plinova na egzoplanetima također bi mogli uočiti alienske farove, pa postoji mogućnost da ćemo uskoro od susjeda dobiti poziv na kavu.