Milijuni ljudi smješteni u Perseverance Mars Rover

  • Objavljeno u Svemir
image

U svibnju prošle godine dobili smo "boarding pass" za ukrcavanje na NASA Mars 2020 rover koji je u međuvremenu kršten kao Perseverance, a sada su "nas" inženjeri NASA-e ugradili u pločicu od aluminija koja je pričvršćena na rover (slika gore).

Zajedno s nama putuju brojni stanovnici Zemlje, njih 10.932.295, koji su svoja imena poslali NASA-i u okviru akcije "Send Your Name to Mars". Imena su elektronskom zrakom upisana u tri čipa od silicija koji su ugrađeni u aluminijsku pločicu na kojoj je laserski ugravirana grafika Zemlje, Marsa i Sunca i natpis "10.932.295 explorers".

U ovom trenutku koronavirus još nije utjecao na termin lansiranja rovera, pa je 12. ožujka započelo njegovo rekonfiguriranje kako bi se mogao smjestiti na vrh Atlas V rakete koja bi ga ovog ljeta trebala povesti u svemir.

Rover težine od 1.043 kg imat će glavnu ulogu u potrazi za bivšim ili postojećim životom na Marsu i proučavanju klime i geologije crvenog planeta te će uzimati uzorke koje bi jedna buduća misija trebala vratiti na Zemlju.