Indijski lander se razbio na Mjesecu

  • Objavljeno u Svemir
image

Indija ipak nije uspjela postati četvrta nacija nakon SSSR-a, SAD-a i Kine koja je uspjela meko sletjeti na Mjesec. U vrijeme dok je Hrvatska učila Slovake nogometu, paralelno smo pratili slijetanje Vikram landera od samog početka završne procedure slijetanja. Lander je tijekom slijetanja prolazio uspješno brojne faze pristupa i kočenja, sve do visine od 2,1 km iznad južnog pola Mjeseca, da bi nakon toga izgubio kontrolu s misijom na Zemlji. Mada indijska svemirska agencija ISRO još ne želi proglasiti Vikrama mrtvim, vrlo je vjerojatno prasnuo u mjesečevu površinu malo prežestoko. Ili mu pokvario motor za slijetanje, ili je promašio mjesto na koje se trebao spustiti, pa je u potrazi za drugim ostao bez goriva, no u svakom slučaju postoji vrlo mala vjerojatnost da je mekano "alunirao" i da mu je "samo" krepao komunikacijski sustav.

No ISRO kaže da je svejedno ovo veliki uspjeh, posebice stoga što se misija nastavlja, budući da će Chandrayaan-2 orbiter letjeti još najmanje godinu dana oko Mjeseca i s obiljem svojih instrumenata mapirati njegovu površinu i prikupljati korisne podatke koji će pomoći i NASA-i u planiranju Artemis misije koja bi 2023. trebala vratiti ljude na Mjesec.

Gubitak Vikrama je drugi udes na Mjesečevoj površini unutar samo 5 mjeseci, jer je sličnu havariju doživio i izraelski Beresheet.