Europa lansira satelit za promatranje stakleničkog efekta

  • Objavljeno u Svemir
image

Predstavnici ESA-inog programa za promatranje Zemlje iz zemalja članica na nedavnoj su sjednici u Italiji prihvatili projekt satelita za praćenje stakleničkog efekta pod nazivom Forum, što je akronim od Far-infrared Outgoing Radiation Understanding and Monitoring.

Staklenički efekt ili staklenički učinak je zagrijavanje Zemljine površine i donjih slojeva Zemljine atmosfere selektivnim propuštanjem toplinskog zračenja. Atmosfera propušta velik postotak vidljive Sunčeve svjetlosti koja zagrijava Zemlju, a dio te energije reemitira se u obliku dugovalnoga toplinskog zračenja natrag u atmosferu. Najveći dio te energije upija (apsorbira) se u atmosferi molekulama vodene pare, ugljikovog dioksida, te u manjoj mjeri nekih drugih plinova (klorofluorougljici, metan i drugi) i reflektira natrag prema Zemlji. Da nema učinka staklenika, temperatura bi na Zemlji bila –73°C.

Zbog povećanog stvaranja ugljikovog dioksida industrijskim procesima posljednjih se stotinjak godina učinak staklenika povećava i dovodi do općeg zagrijavanja atmosfere, a samim time i klimatskih promjena. To je proces u kojem naš planet ne uspijeva održati ravnotežu između energije prikupljene sa Sunca i topline izračene u svemir. Plinovi čija je koncentracija porasla zagađenjem atmosfere odbijaju dio topline natrag na Zemlju, što izaziva podizanje temperature atmosfere ne bi li se uspostavila nova ravnoteža. Sličan proces odvija se u stakleniku, pa odatle i naziv staklenički efekt.

Europski satelit će posjedovati spektrometar koji će registirati blizu-infracrveno zračenje sa Zemlje, odnosno valnu dužinu elektromagnetskog spektra u kojem se voda isparava a CO2 učinkovito apsorbira energiju, što ujedno zagrijava naš planet, kao što možete vidjeti u ovom videu. 

Ta će promatranja znanstvenicima pružiti dodatne značajke za njihove klimatske modele, uključujući detaljne podatke o povratnim informacijama atmosfere planeta vezanim uz pojačavanje ili ublažavanje zagrijavanja, a to će pomoći i u razumijevanju ponašanja specifičnih vrsta oblaka.

Satelit bi trebao stići u orbitu Zemlje Vega raketom 2025. godine, a za projekt je planiran budžet od 260 milijuna eura. Za razvoj satelita zaduženi su britanska podružnica Airbusa i francuska tvrtka Thales Alenia Space.

Podijeli