Astronaut se upoznao s Eurobotom

  • Objavljeno u Svemir
image

Danski inženjer i astronaut Andreas Mogensen intenzivno se priprema za let na Međunarodnu svemirsku postaju, gdje bi trebao stići u rujnu ove godine, kako bi mogao testirati razna tehnološka rješenja. U sklopu priprema, Andreas se u ESA-inom Tehničkom centru u nizozemskom Noordwijku po prvi puta susreo s Eurobotom, robotiziranim roverom veličine osobnog automobila koji je namijenjen za rad na stranim planetima.

Idući puta kada će se naći u interakciji s Eurobotom, Mogensen će njime upravljati s 400 km visine, tijekom misije koja će simulirati korištenje robota na stranim planetima iz orbite.

Andreas će s ISS-a robotu slati komande za kretanje i izvođenje zadaća poput premještanja kutija, te postavljanja sunčevih kolektora.

Ova misija se nastavlja na prijašnje eksperimente koje su provodili ESA-in astronaut Alexander Gerst i astronautkinja NASA-e Sunita Williams, koji su isprobavali druge aspekte Meteron projekta u sklopu kojeg se razvijaju novi tipovi komunikacije, robotike i operacijskih tehnologija.

Andreas će izdavati robotu komande za samostalno izvođenje zadaća i pratiti njegovo kretanje, te će biti spreman za ručno preuzimanje upravljanja ukoliko se pojave neke poteškoće. Pored toga će upravljati i drugim roverom koji će slati video na ISS, pomoću kojeg će lakše pratiti Euroobota. Signal se šalje preko nove vrste svemirske mreže koja omogućuje funkcioniranje čak i pri gubitku signala. 

U budućnosti astronauti će koristiti Meteron tehnologiju za upravljanje robotima na stranim planetima iz njihovih orbita, gradnju baza i izvođenje znanstvenih istraživanja ljudskim upravljanjem, bez potrebe da astronauti fizički slijeću na planete. 

Misiju Andreasa Mogensena možete pratiti putem ove poveznice. 

Podijeli