AI napravio 3D repliku našeg svemira

  • Objavljeno u Svemir
image

Svemir je jako uzbudljivo i zagonetno mjesto koje pobuđuje maštu svakog astronoma, znanstvenika i ljubitelja svemirskih istraživanja. Brojne teorije o njegovom postanku, funkcioniranju i svršetku taj misterij još više pojačavaju među ljudima, a sada se slično događa i s umjetnom inteligencijom.

Znanstvenici s nekoliko američkih i kanadskih znanstvenika zaključili su da su računalni modeli svemira do sada bili prilično loši i zahtijevali su puno rada, pa su odlučili napraviti umjetnu inteligenciju, neuralnu mrežu, odnosno algoritam dubokog učenja koji će izvesti 3D simulaciju svemira na najbolji mogući način.

U neuralnu mrežu pod nazivom Deep Density Displacement Model ili D^3M, znanstvenici su ubacili više od 8.000 simulacija iz tradicionalnih računalnih modela, nakon čega je ona razvila vlastitu, nikada do sada viđenu simulaciju svemira koji se proteže kroz 600 milijuna svjetlosnih godina, što je manje od stvarnog svemira koji se proteže na 93 milijarde svjetlosnih godina, ali je i dalje vrlo impresivno. Neuralna mreža je potom došla u mogućnost pokretanja simulacija kao što je činila u 8.000 datoteka sa simulacijama koje je koristila za uvježbavanje, pri čemu se fokusirala na ulogu gravitacije u stvaranju svemira.

Čak i kada su znanstvenici dodali potpuno nove parametre poput količine tamne tvari u virtualni svemir, D^3M je i dalje mogao provoditi simulacije, bez obzira što nikada nije bio uvježbavan da se bavi varijacijama tamne tvari. Na koji je način to neuralna mreža učinila nikome nije jasno, pa znanstvenica Shirley Ho s odjela za fiziku na sveučilištu Carnegie Melon kaže da je to misterija koja čini simulaciju podjednako intrigantnom za računalnu znanost kao i za kozmologiju

D^3M je imao prosjek grešaka od 2,8%, u usporedbi da najbržim postojećim računalnim modelom koji je imao 9,3% grešaka.

Znanstvenici sada planiraju mijenjati razne parametre nove neuralne mreže i proučavati kako faktori poput hidrodinamike ili pokreta tekućina i plinova mogu utjecati na stvaranje svemira.

Čitav znanstveni rad o neuralnoj mreži koja izrađuje 3D modele svemira potražite na ovoj poveznici.

Podijeli