Rekordna prodaja gramofonskih ploča 2014.

image

U vrijeme kada se tržišta polako nestaju svi fizički mediji, a prodaja glazbe na CD-ima sve više ustupa mjesto online servisima, u Velikoj Britaniji se pojavio zanimljiv "retro trend", pa se tijekom ove godine znatno povećala prodaja gramofonskih vinilnih ploča. Brojka o već do sada prodanih milijun ploča, svjedoči da su mnogi Britanci izvukli svoje gramofone iz podruma, kako bi mogli uživati u posebnom toplom zvuku koji dolazi s vinila, a nekim poznatim bandovima je postala fora izdavati svoje albume na pločama.

Među onima kojima pripada najveća zasluga za ovogodišnji rekord prodaje ploča nalazi se grupa Pink Floyd, čiji je album u obliku gramofonske ploče The Endless River postao najprodavaniji nakon 1997. godine. Prije njih to je uspjelo Oasisu koji je 1996. godine pokazao da industrija vinilnih ploča još uvijek živi, a prema podacima tvrtke Official Charts Company koja vodi službene statistike o prodaji glazbe, vrijednost biznisa s gramofonskim pločama, ove je godine s prošlogodišnih 3 milijuna funti narasla na 20 milijuna ili 193 milijuna kuna.

Dakako, koliko god nam zanimljivo djelovala riječ "rekord", ovo se ni izdaleka ne može mjeriti s brojkama koje recimo ostvaruju glazbeni streaming servisi, pa je tako One Direction ovih dana prešao brojku od jedne milijarde streamova na glazbenom servisu Spotify.

Što se tiče profila onih koji kupuju ploče, fanovi se mogu podijeliti na dvije skupine, one koji pripadaju generaciji koja je rasla u dobe vinila, te pripadnike novih generacija koji u pločama vide svojevrsni otpor današnjem digitalnom svijetu i online servisima koji vam prodaju glazbu u obliku "magle", lišenu bilo kakvog fizičkog oblika.

U svakom slučaju, ako pripadate generaciji koja nikada nije čula niti jednu ploču, predlažemo vam da posjetite neku od slušaonica koje se povremeno organiziraju, jer ćete čuti jedan potpuno drugačiji zvuk. Možda vas proglase hipsterima, ali vjerujte da se isplati.

Read more https://www.vidi.hr/Lifestyle/Rekordna-prodaja-gramofonskih-ploca-2014