ACMT: Upisi cijele godine

  • Objavljeno u Vidi.edu
image

Na Američkom koledžu za menadžment i tehnologiju razgovarali smo s Donaldom Hudspethom, dekanom i predsjednikom ACMT-a (American College of Management and Technology).

1. Kad bi razmišljali o nastavku školovanja, zbog čega bi se trebali odlučiti upravo za vaše učilište?     Na Američkom koledžu za menadžment i tehnologiju nudimo pomno osmišljene akademske programe koji prate globalna ekonomska kretanja a prilagođeni su regionalnim posebnostima i potrebama tržišta rada.

Za sada u ponudi imamo stručne preddiplomske studije: Menadžment u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima u Dubrovniku, Međunarodno poslovanje u Zagrebu, te Informacijske tehnologije, u Dubrovniku i u Zagrebu. Osim toga, u Zagrebu je dostupan i Master of Science program tematike Service Leadership and Innovation. 

Naši studenti rade u dinamičnom internacionalnom okruženju, u malim grupama, uz personaliziran pristup. Predavanja se održavanju u predavaonicama opremljenim najsuvremenijom informatičkom opremom, uključujući i najinovativna Apple iMac računala. Uče od kvalitetnih američkih i hrvatskih predavača.

Mnogi naši profesori imaju stručno iskustvo i na svojim predavanjima koriste aktualne primjere iz prakse. Sva predavanja održavaju se na engleskom jeziku. Nastavne metode koje primjenjujemo potiču interakciju i aktivno sudjelovanje studenata. Na RIT/ACMT-u postoji odlična povezanost između profesora i studenata.

Naši profesori su otvoreni, dostupni i izvan predavaonica. Potiču studente na samostalan rad, rješavanje problema, preuzimanje odgovornosti, te proaktivan pristup svojim obvezama. Uče ih o standardima profesionalnog ponašanja, timskom radu, promišljanju unaprijed, te snalaženju u promjenama.

I najvažnije, studenti razvijaju samopouzdanje za kritičko razmišljanje te za jasno i iskreno iznošenje svojih ideja. Osim toga, naši programi potiču primijenjenu praktičnu edukaciju, ovakav pristup studentima osigurava stručnu praksu u "stvarnome" poslovnom svijetu.

  

2. Koje uvjete kandidat mora zadovoljiti da bi upisao vaš program?

Sam proces upisa personaliziran je. Želimo saznati sve o interesima, sposobnostima i ciljevima svakog kandidata. Kroz motivacijski esej i intervju na engleskom jeziku student mora dokazati motivaciju za studiranje na RIT/ACMT-u. Uz to, kandidat treba podnijeti on line prijavu i dostaviti prijepis ocjena iz srednje škole. Predmeti iz srednje škole koji se posebno vrednuju su matematika i engleski jezik.

Naš koledž jedinstven je po tom što su upisi mogući tijekom cijele godine. Studenti mogu započeti studij u jesenskom, zimskom ili proljetnom kvartalu. Ovako fleksibilni upisi omogućuju studentima da započnu studiranje u vrijeme koje njima najviše odgovara.

3. Imate li prilagođene programe za zaposlene, tj. one koji nisu vaši redovni studenti?

Osim stručnih studija nudimo i poslovne edukacije. To su obično jednodnevni i dvodnevni programi usavršavanja i osposobljavanja, koji prate trendove suvremenog poslovanja. Zainteresiranim pojedincima i kompanijama nudimo seminare različitih tematika kao što su: Upravljanje, Poslovni engleski, Financije, Informatika i Planiranje strategija ljudskih resursa. Seminare vode kvalitetni profesori s našeg matičnog fakulteta Rochester instituta za tehnologiju.

4. Koliki su iznosi školarine za vaše programe i kakvi su načini plaćanja?

Cijene svih stručnih studija za 2012./2013. akademsku godinu iznose 5 600 €, s tim da postoji mogućnost obročnog plaćanja. Kako bi kvalificiranim studentima pomogli financiranje studija svake godine osiguramo velika novčana sredstva koja se studentima dodjeljuju u obliku stipendija ili financijskih potpora.  5. Uspijevaju li vaši studenti dobiti stipendije ili kredite za financiranje troškova školovanja i na koji način?

Već tradicionalno studentima dodjeljujemo velik broj stipendija, točnije financijskih potpora, koji iz godine u godinu kontinuirano raste. S ponosom mogu istaknuti kako smo za akademsku godinu 2010./2011. imali 25% stipendiranih studenata, ove godine ih je više od 40%, time se približavamo visokom postotku od prosječno 50% stipendija koje dodjeljuje naše matično sveučilište Rochester institut za tehnologiju (RIT).

Za akademsku godinu 2012./2013. izdvojili smo ukupno 2.5 milijuna kuna za stipendije, koje se dodjeljuju se na temelju financijskih potreba, akademskog uspjeha i motivacije kandidata. Trenutačno je otvoren natječaj za upise u 2012./2013. akademsku godinu kao i natječaj za dodjelu stipendija.

Prijaviti se mogu svi učenici četvrtih razreda srednjih škola kao i kandidati koji su prijašnjih godina završili srednjoškolsko obrazovanje. Proces prijave za ostvarivanje prava na stipendiju vrlo je jednostavan. Svi zainteresirani kandidati trebaju ispuniti prijavnicu za upis, dostaviti svjedodžbe iz srednje škole, napisati motivacijski esej, obaviti kratak intervju, te dostaviti podatke o primanjima roditelja, odnosno staratelja.    Naš cilj je kontinuirano povećavati iznos financijskih potpora kako bi si što veći broj studenata mogao priuštiti studiranje vrhunske kvalitete, stoga očekujemo da će već u sljedećoj akademskoj godini naš svaki drugi student primati neki oblik financijske potpore.  6. S kojim stranim ustanovama surađujete i na koji način?

Američki koledž za menadžment i tehnologiju usko surađuje s američkim sveučilištem Rochester Institute of Technology (RIT), jednim od vodećih sveučilišta u SAD-u, koji je ujedno i naša matična institucija. Trenutačno smo jedini koledž u regiji koji je utemeljen u partnerstvu s američkim sveučilištem. Ujedno smo i jedina obrazovna institucija u Hrvatskoj koja, kroz navedeno partnerstvo, studentima osigurava dvije diplome, američku koju im dodjeljuje Rochester institut za tehnologiju, te hrvatsku diplomu dodijeljenu od Američkog koledža za menadžment i tehnologiju.

Aktivno smo uključeni u razmjenu studenata. Svim našim studentima zagarantirana je prilika da pohađaju jedan ili dva kvartala na Rochester institutu za tehnologiju, stoga su najčešće razmjene sa studentima iz Sjedinjenih Američkih Država.

7. Na koji način vaši predavači održavaju visoku razinu znanja u današnjem brzom tempu razvoja?  Naši profesori aktivni su članovi akademske zajednice. Kontinuirano pišu znanstvene radove, odlaze na različita stručna usavršavanja, redovito odlaze na naše matično sveučilište na stručne seminare. Isto tako, prate trendove u obrazovanju ali i u poslovnom svijetu kako bi studentima tijekom predavanja osigurali najnovije primjere iz prakse. 

 

8. Na kojim radnim mjestima se najčešće zapošljavaju vaši redovni studenti nakon završetka školovanja?

Naši akademski programi pripremaju studente za karijeru u područjima međunarodnog poslovanja, menadžmenta u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima i informacijskih tehnologija. Statistike govore da naši diplomanti imaju natprosječno visok postotak zapošljavanja po završetku studija. Naša statistika pokazuje da otprilike 80% naših diplomanata pronađe posao u prva tri mjeseca po završetku studija.

Potražnja za IT stručnjacima i menadžerima u stalnom je porastu, u Hrvatskoj, i u cijeloj Europi, što znači da naše diplomante Informacijske tehnologije očekuju odlične poslovne prilike. Raspon područja zaposlenja po završetku studija poprilično je širok. Mnogi naši diplomanti IT-a rade poslove poput programiranja, administriranja weba, administriranja sistema i mreža, upravljanja tehničkom podrškom i dr.

Diplomanti studija Menadžment u turizmu, hotelijerstvu i uslužnim djelatnostima rade u područjima menadžmenta i turizma, na funkcijama kao što su menadžer za organizaciju događanja i poslovnih sastanaka, direktor hotela, menadžer za hranu i piće, voditelj marketinga i prodaje. Neki se zaposle na vodećim pozicijama u području upravljanja ljudskim resursima ili financijama.   

Kako je naš program Međunarodno poslovanje novi u ponudi, još uvijek nemamo diplomanata s tog smjera. Studente ovog studija pripremamo za izazove na globalnom tržištu. Po završetku studija bit će spremni za brojne poslovne uloge u području međunarodnog poslovanja, na pozicijama poput produkt menadžera za međunarodno poslovanje, menadžera za uvoz/izvoz, menadžera za međunarodnu financijsku analizu i menadžera za međunarodni marketing i sl.

Poslodavci često ističu da su zbog stila podučavanja RIT/ACMT–a i znanja primijenjenog tijekom stručne prakse naši studenti pripremljeni za izazove poslovnog svijeta. Razloge za ovo vidimo u programima prilagođenim potrebama tržišta rada i promicanju teorijskog znanja primijenjenog kroz obveznu stručnu praksu.

9. Na koji način pratite tržište rada? Surađujete li s tvrtkama kako biste svoje programe prilagodili   

Kontinuirano pratimo trendove na tržištu kako bi sukladno njima prilagodili studijske programe. Usko surađujemo s mnogim priznatim hrvatskim tvrtkama. Široka mreža poslovnih kontakata RIT/ACMT-a pomaže studentima u pronalaženju stručne prakse i stalnog zaposlenja.

S ciljem da studentima pomognemo uspostaviti poslovne kontakte s budućim potencijalnim poslodavcima, jednom godišnje organiziramo dvodnevni profesionalni forum, Career Education Days, koji okuplja predstavnike nekih od najuglednijih tvrtki iz Hrvatske i regije. Mnogi stručnjaci iz renomiranih tvrtki gostuju na našim predavanjima.

10. Kakvi će se profili IT stručnjaka, po vašem mišljenju, tražiti na tržištu u predstojećem razdoblju?

Smatram da će biti velika potražnja za stručnjacima koji su spremni približiti suvremene informatičke tehnologije krajnjem korisniku. Na tim predviđanjima osmišljen je i naš studij Informacijske tehnologije na kojem studenti, između ostalog, stječu sljedeće vještine i kompetencije: programiranje i razvoj aplikacija, razvoj weba, razvoj multimedijalnih sadržaja i interaktivnih medija, upravljanje bazama podataka, administriranje sistema, te dizajniranje i razvoj programa orijentiranih na krajnjeg korisnika, kao i procjenjivanje njegovih potreba.

INFO:

American College of Management and Technology

Don Frana Bulića 6, 20 000 Dubrovnik Tel: +385 (0)20 433 000 Ilica 242, 10000 Zagreb Tel: +385 (0)1 643 9100e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.; www.acmt.hr

Podijeli