Inspekcija trgovina: Mikronis

image

Micronis smo zapravo posjetili već u nekoliko navrata. U HP Brand Storeu i u Lenovo EXclusive Storeu, no još nismo posjetili samo “središte”, odnosno centralnu trgovinu Mikronisa. Mikronis se smjestio u zagrebačkom kvartu Trešnjevka, a do trgovine je prilično jednostavno doći. Jednostavno je doći javnim prijevozom, a još je jednostavnije automobilom kojim se možete bez većih problema parkirati ispred trgovine zahvaljujući ogromnom parkiralištu. To generalno znači da do trgovine možete doći i pješice, kako je većina artikala koji se mogu kupiti u trgovini relativno jednostavno prenosiva, jer se uglavnom radi o prijenosnim računalima.

Kada smo parkirali automobil, bacili smo pogled na eksterijer trgovine koji nije pretjerano atraktivan, no očekivali smo da je u interijeru trgovine drugačija situacija. I bi tako, no o tome detaljnije nešto kasnije u tekstu.

Mikronis je donedavno posjedovao pomalo neuglednu web stranicu čiji je dizajn bio jedna velika “staračka pjega”, no nedavno je i to riješeno – web stranica je dobila update. Nova web stranica sada je modernija i preglednija, a i oku je također ugodna zbog boljeg dizajna 

Bogata ponuda 

Nakon ulaska u trgovinu, odmah smo primijetili kako je odnos eksterijera i interijera trgovine poput odnosa neba i zemlje. Unutrašnjost trgovine doista djeluje poput oaze prijenosnih računala, odnosno Mikronis je ono što je „Notebook Centar“ trebao biti, trgovina koja je smještena (nadamo se da još uvijek jest) u shopping centru Prečko.

Unutrašnjost Mikronisa podijeljena je na odjeljke, a svaki odjeljak posvećen je jednom brandu. Tako Lenovo ima svoj, HP ima svoj, Acer ima svoj itd. Pokraj ulaza u trgovinu smješteni su i neki HTC-ovi uređaji, kao i Xbox 360 konzola. Sve izgleda prilično dobro i uredno organizirano, svaki artikl je korektno označen, zajedno sa specifikacijama, iako možda biste mogli steći dojam da na raspolaganju imate previše laptopa, pa je teško odlučiti se za onaj koji bi odgovarao vašim prohtjevima. Ipak, za tu priliku postoje Mikronisovi službenici od kojih nas je jedan ubrzo nakon ulaska u trgovinu pitao može li nam kako pomoći, na što smo, naravno, odgovorili potvrdno.

Službeniku smo rekli da imamo prastari laptop te da bismo željeli kupiti nešto novo. Kada nas je prodavač pitao kakav točno laptop trebamo, odgovorili smo da baš ne pratimo trendove, te da nemamo pojma kakvi procesori su sada dobri, ni koliko je dovoljno potrošiti na prijenosno računalo koje bi trajalo, te da je za općenitu uporabu.

 

Dobra usluga 

Kada smo to sve ispričali prodavaču, ovaj nije čekao ni sekunde, već nas je odveo do HP-ovih računala i pokazao nam model s i5 procesorom. Moramo biti iskreni, prodavač je jako brzo govorio, ali ni u kojem slučaju nerazumljivo, već vrlo jasno i skladno, no da bismo ovdje napisali sve što je rekao, za tu bi potrebu prodavača morali snimiti. Prodavač nam je rekao kako se radi o prijenosnom računalu prilično pristupačne cijene za ono što nudi, između ostaloga Core i5 procesor, 4 GB DDR3 memorije, Nvidijin mobilni grafički čip i jedan USB 3.0 port za brz prijenos podataka. Kada smo prodavača pitali je li to dvojezgreni ili četverojezgreni procesor, odgovorio nam je da se radi o dvojezgrenom procesoru, te da četverojezgreni dolaze sa skupljim Core i7 procesorima.

Prodavača smo zatim pitali imaju li u ponudi „one jeftine“ eMachines laptope, jer smo „čuli da su to dosta dobri, ali i dosta jeftini laptopi“, na što smo dobili odgovor da je eMachines zapravo Acer (što je točno), no da je Acer odlučio ugasiti eMachines liniju iz razloga što nije bila  dovoljno kvalitetna za brand Acer.

U našim ekspedicijama pod krinkom, moramo priznati da smo se nagledali i naslušali svega. Od vrlo komunikativnih i entuzijastičnih prodavača, pa do onih koji se nisu trudili ni primijetiti da im je netko ušao u trgovinu, a kamoli da bi potencijalnog kupca pitali za što je zainteresiran. Naravno, ovdje bi mogli pripisati i utjecaj teške ekonomske krize koja je zahvatila Hrvatsku koja neke radnike jednostavno čini inertnima, no doduše, baš zbog takvog stanja u zemlji radnici, pogotovo na takvim „uslužnim“ pozicijama moraju pokazati zainteresiranost, koliko god to teško bilo, a svjesni smo da jest.

Službenik u Mikronisu bio je upravo onakav kakav se očekuje da bude: komunikativan, stručan i pomalo nasrtljiv. Ne volimo nasrtljivost, odnosno kada vam prodavač uporno pokušava nešto uvaliti, no mala doza pozitivne nasrtljivosti kod prodavača nije na odmet, jednostavno zato što je primjetno da se prodavač trudi. Ovdje u prvi plan dolaze iskustvo i komunikativnost, tako da je, ako prodavač sve te elemente dobro upakira, rezultat vrlo dobar. Moramo priznati da na tako dobrog prodavača nismo naišli od undercovera u Emmezeti koji nam je sve dosad nekako djelovao kao „benchmark“ pravog prodavača u trgovini informatičkom robom. No, službenik u Mikornisu je ljestvicu podigao za novi nivo. 

Najbolji za laptope? 

Je li Mikronis u ovom trenutku najbolje odredište za kupnju laptopa? S obzirom na raširenost (Lenovo EXclusive Store, HP Brand Store i sam Mikronis), Mikronis zasigurno ima najveću ponudu prijenosnih računala, no je li i najbolje odredište, to ćemo ostaviti za kasnije. Ono što možemo sa sigurnošću potvrditi jest da je Mikronis u svakom slučaju jedna od boljih trgovina koje smo posjetili tijekom naših ekspedicija pod krinkom, a usluga, stručnost i odnos prema kupcu službenika mogu poslužiti kao primjer drugim trgovinama. 

Ukupna ocjena 8/10 

Objavljeno u časopisu Vidi broj 193. 

Podijeli