Inspekcija trgovina: Lenovo Store

image

Nakon naše ekspedicije u Tehnocentru koji se također smjestio u samom srcu Zagreba, nismo se pretjerano pomakli. Posjetili smo novu Mikronisovu trgovinu, Lenovo Store. Trgovina specijalizirana za proizvode kineskog proizvođača smjestila se na početku Jurišićeve ulice, nekoliko minuta hoda od Trga bana Josipa Jelačića.

Kada smo ostalim kolegama u redakciji Vidija rekli gdje se smjestio Lenovo Store, većina komentara je bila "opa, pa to je u centru grada", što govori kako smo bili u pravu – centar Zagreba još uvijek slovi kao donekle "elitno" mjesto za kupovinu.

Stvar je jasna: Mikronis je uvjerljivo najveći ponuđač prijenosnih računala na hrvatskom tržištu, stoga je logično imati velika očekivanja od trgovine koja se specijalizirala za jedan brand, ali i od trgovine koja se istovremeno smjestila na vrlo popularnu i frekventnu lokaciju, tako da mjesta za pogrešku jednostavno ne smije biti. Upravo tako smo se i postavili – greške nismo tolerirali.

Gotovo idealna lokacija

Dolazak do Lenovo Storea ne predstavlja gotovo nikakav problem iz razloga što se smjestio na gotovo idealnu lokaciju. Trg bana Josipa Jelačića jedno je od najfrekventijih lokacija u Zagrebu, ali vjerojatno i cijeloj Hrvatskoj, a koji je vrhunski spojen različitim tramvajskim linijama koje putnike dovode iz svih smjerova grada. Prijevoz osobnim automobilom vam generalno i ne treba, jer, ukoliko nešto i kupite u Lenovo Storeu, sasvim će sigurno biti vrlo prenosiv artikl, odnosno prijenosno računalo koje vrlo jednostavno može s vama u tramvaj.

Moramo priznati da je Mikronis napravio prilično dobar potez otvaranjem trgovine u centru Zagreba jer su očito bili itekako svjesni da kupcima prenošenje laptopa neće biti problem. S druge strane, da su otvorili trgovinu u kojoj bi većinska ponuda bila u obliku desktop računala, vjerojatno se ne bi baš tako dobro proveli, u financijskom aspektu.

(Skoro) specijalizirana web stranica

Prije no što smo se uputili na lokaciju Lenovo Storea, željeli smo provjeriti stanje službene web stranice. Specijalizirana web stranica je bila tu. Radi se o domeni https://www.lenovoonline.hr/shop/, no u odnosu na HP Brand Store, radi se o nebu i zemlji.

Identičan dizajn kao i Mikronisova web stranica na kojoj se reklamiraju HP prijenosna računala, HTC smartphoneovi i Canonovi fotići. Zapravo, to jest Mikronisova web stranica na kojoj je samo napravljen filtar za Lenovo prijenosna računala, i to loše. Prava specijalizirana web stranica po uzoru na HP Brand Store ne bi bila na odmet, ako ništa drugo, tada zbog renomea, ali i zbog prave informacije jer u ovom slučaju radi se o dezinformaciji.No, bez obzira na to, sve artikle u trgovini moguće je, uz malo istraživanja, naći na Mikronisovom web shopu, uz detaljne opise, cijenu itd.Nakon što smo riješili pregledavanje web stranice, evo nas napokon i u trgovini Lenovo Store u Jurišićevoj ulici.

Osrednji eksterijer, dobar interijer

Kada smo došli pred trgovinu, nismo bili pretjerano oduševljeni. Osim velikog logotipa na vrhu trgovine, eksterijer i izlog izgledaju poput svake prosječne trgovine koju bismo vidjeli u centru grada ili u Frankopanskoj ulici. Štoviše, izlog gotovo ničime ne sugerira da se radi o trgovini tehničkom robom i prijenosnim računalima. Da nema ogromnog logotipa, odabrana klijentela ne bi imala pojma da se radi o trgovini laptopima. Uzmemo li u obzir da postoje ljudi koji nemaju pojma što je Lenovo, već jednostavno traže "laptop", trebalo bi nešto učiniti s tim izlogom. Koji je generalno nepostojeći. Interijer je, pak druga priča.

Dizajn interijera uvelike podsjeća na HP Brand Store. Minimalistički, sterilno, a opet prilično lijepo. Trgovina je sasvim solidne veličine, no tu veličinu baš i ne prati ponuda. Dojma smo da ponuda nekako prati taj "minimalizam", odnosno imamo osjećaj da je ponuda, pogotovo uz upečatljiv naziv trgovine "Lenovo Store", mogla biti veća. Očekivali bismo da sve vrvi od prijenosnih računala, ali situacija je nešto drugačija. Ipak, ponuda nije loša.

Naprotiv, ponuda je sasvim solidna, sva su računala vrlo lijepo i detaljno označena, a ukupni dojam djeluje vrlo uredno i, onako, solidno.

Vrlo stručno i vrlo uljudno

Kada smo prošvrljali trgovinom, krenuli smo zagnjaviti prodavača. "Dobar dan, ovako, zamolio bih vas za mali savjet pri potencijalnoj kupnji prijenosnog računala. Naime, je se baš ne kužim u računala jer se bavim poslom koji ne zahtijeva informatičko znanje, no svejedno bih želio uzeti kompjuter, onako, za opću uporabu.

Pa evo, interesira me što biste mi preporučili u tom pogledu. Htio bih da mi računalo traje po nekoliko godina, pa me zanima isplati li mi se uzeti neko jeftinije računalo ili nešto snažnije, po mogućnosti i za igranje?". Službenik je vrlo strpljivo poslušao naše prohtjeve i pitanja, i nakon toga nam je rekao da bi nam, ako imamo dovoljan budžet za to, radije predložio računalo za igranje iz razloga što se radi o snažnijoj konfiguraciji koja će definitivno trajati dulje od jeftinije konfiguracije.

Što je točno. Službenik je na svom računalu potražio prijenosnik koji bi nam preporučio i našao nam je Lenovo IdeaPad Y570. Kako nam je službenik rekao, radi se o vrhunskoj konfiguraciji za svaku uporabu, a posebno za igranje. Naravno, mi smo se predstavili kao bedak, pa smo zamolili službenika da nam pokaže laptop i detaljnije objasni o čemu se radi. Sve u svemu, službenik je bio vrlo uljudan i strpljiv, a, kako smo primijetili iz razgovora, i vrlo stručan.

Konkretno, radilo se o računalu sa zaslonom veličine 15,6 inča, Intel Core i5 2430M procesorom, 4 GB DDR3 radne memorije, NVIDIA GeForce GT 555M grafičkim čipom s 2 GB video memorije itd. Tu je i Windows 7 Home Premium operativni sustav, kao i dodaci kao što su HDMI, Bluetooth, 3 USB utora itd. Vrlo snažno računalo za prilično prihvatljivih 5.699 kn. Službenik nam je isprintao specifikacije za još neke laptope, s napomenom da spomenuto računalo dolazi i u varijatni s aluminijskim kućištem, za 300 kn više.

Impresije - solidneLenovo

Store gotovo da i jest ispunio naša očekivanja. S jedne strane, radi se o trgovini sa solidnom ponudom prijenosnih računala, te uljudnim i stručnim osobljem. Jednako tako, nalazi na prilično atraktivnoj lokaciji, u centru Zagreba. S druge strane, radi se o trgovini, koja ima, a kao da i nema specijaliziranu web stranicu, ima vrlo loš izlog, a s obzirom na naziv trgovine, "Lenovo Store", očekivali smo i daleko veću ponudu. Interesantno je kako identičan problem dijele gotovo sve trgovine koje nazivom sugeriraju kako se radi o "centru" određene vrste tehničkih artikala, a rezultat je sasvim suprotan. Sve u svemu, Lenovo Store je dobra trgovina kojoj treba još nešto vremena kako bi ispravila navedene nedostatke, naravno, ako ih uopće i ispravi. Naposljetku, pozdravljamo otvaranje ovakvih trgovina u centru Zagreba s nadom da će se komercijalni dio grada vratiti u život.

Ocjena: 8/10

Objavljeno u časopisu Vidi broj 191.

Podijeli