Inspekcija trgovina: Instar Informatika

image

U prilično velikoj konkurenciji na tržištu grada Zagreba nije se toliko teško održati imate li dobru lokaciju, dobru strategiju i viziju, te ukoliko vam, kako bi stara narodna rekla, “oči nisu gladnije od želuca”.

Pogledajte Links i Acquisitum Magnum. Te trgovine u Zagrebu nisu na pretjerano atraktivnim lokacijama (pogotovo ADM), no već se dugo uspijevaju prilično dobro održati na tržištu zahvaljujući pametnom poslovanju i dobrom glasu. Takav dobar glas već neko vrijeme prati i još jednu zagrebačku trgovinu informatičkom robom, Instar Informatiku.

Dućan se smjestio na početku Heinzelove ulice (ukoliko dolazite sa sjeverne strane), a koliko je taj glas o njima doista dobar, odlučili smo provjeriti u još jednom izdanju kupovine – pod krinkom.

Dobra dostupnost

Instar Informatika u samom startu ima jednu veliku prednost, a to je dobra dostupnost. Trgovina se smjestila na početku Heinzelove ulice, točnije na zagrebačkom “Kvatriću”, što je prilično frekventno područje, no samim time ne garantira i dobar promet u trgovini. No bez obzira na to, do trgovine je prilično jednostavno doći, a najbolje je “uhvatiti” javni prijevoz i tamo ste prilično brzo, bez obzira dolazite li sa zapadne ili s istočne strane grada. 

Dolazite li s juga Zagreba, vjerojatno će vam trebati nešto više vremena, pošto ćete morati presjedati. Odlučite li se na prijevoz s osobnim automobilom, to vam iskreno ne preporučujemo, jer tamo nećete baš jednostavno pronaći parkirališno mjesto, pogotovo zato što se radi o centru grada, u kojem se parkiranje naplaćuje.

Naravno, ukoliko ste kupili veću količinu robe, tada naravno nemate izbora. Ispred trgovine, doduše postoji prostor za određen broj automobila, no onaj dan kada smo mi išli prema trgovini, sva su mjesta bila zauzeta. Trgovinu nećete moći promašiti iz razloga što se vlasnik pobrinuo za to; na ogradi su postavljenje cerade s nazivom trgovine, a iznad ograde je još jedna dugačka tabla s još jednim nazivom trgovine – pohvalno.

Konkurentne cijene

Prije nego li što smo se uputili u samu ekspediciju, kao i uvijek provjerili smo web stranicu trgovine, ali i cijene koje smo usporedili s drugim manjim informatičkim trgovinama na području Zagreba. Što se tiče same web stranice, radi se o prilično preglednom, čitkom i informativnom dizajnu. Svaki artikl ima svoj zadovoljavajući opis; postoji mogućnost pregledavanja artikala u stilu “slikovnice” ili u stilu “liste”, no primijetili smo da na nekim trgovinama nedostaje slika, no takvi su artikli doduše u manjini.

Dotaknemo li se cijena, Instar Informatika je po tom pitanju prilično konkurentna. Neki su artikli i do 100 kn jeftiniji u odnosu na konkurenciju.Nakon ovih opaski i razgledavanja eksterijera, konačno smo se zaputili i u interijer trgovine u koji se ulazi niz stepenice.

Manji prostor, mnogo hardvera

Po ulasku u trgovinu primijetili smo kako se radi o relativno malom prostoru, ali solidno optimiziranom. Svi artikli su smješteni na svoje police, no odlučili smo provjeriti jesu li se službenici potrudili i označiti sve artikle. Koliko smo mogli primijetiti, svi su artikli zadovoljavajuće označeni, a uz naziv artikla stoji i kratki opis, te specifikacije. Interijer je, bez obzira na relativno skroman prostor estetski prilično dobro složen, no jasno vam daje na znanje da se radi o trgovini računalnom opremom, koje, opet, usprkos malenom prostoru ima izložene na pretek. 

Napokon smo uhvatili i službenika “za rukav” te ga zagnjavili: “Dobar dan, ovako, tražim ako je moguće jeftino prijenosno računalo koje će mi poslužiti za obradu videa, pošto se time bavim, no ukoliko vas mogu zamoliti da mi objasnite potankosti o računalu jer nisam baš pretjerano upućen u taj računalni hardver.” Drugim riječima, opet smo se predstavili kao “bedak” za računala, no ovoga puta smo otkrili da se ipak u profesionalne svrhe koristimo računalom, te smo čekali reakciju prodavača.

Osoba s kojom smo razgovarali bila je vrlo profesionalna, te koliko smo primijetili i vrlo stručna u svom poslu. Službenik se malo “vrtio” po vitrinama, da bi se zaustavio na HP-ovom prijenosnom računalu ProBook 4530s, s komentarom kako su HP-ovi ProBookovi jako dobri za takav posao, pogotovo zahvaljujući procesorskoj snazi.

Na pitanje koji su bolji, AMD-ovi ili Intelovi procesori, dobili smo odgovor da je Intelova Core i serija iznimno snažna, te da AMD trenutno nema dostojnu konkurenciju, ali da bi uskoro trebao doći AMD-ov Bulldozer (u ovom broju Vidija imamo test, op.a.), no mi smo ga gledali, onako k’o tele u šarena vrata, praveći se da nema pojma o čemu govori, iako smo iz tih nekoliko rečenica shvatili kako se radi o doista jako dobro upućenom prodavaču.

To je računalo konkretno imalo Intelov Core i5 procesor, 4 GB radne memorije, 640 GB prostora na tvrdom disku, te AMD Radeon HD 6490M s 1 GB video memorije. Uglavnom, prilično snažan laptop za relativno prihvatljivu cijenu od 4,500 kn.

Nakon što smo završili s laptopom, službenika smo pitali može li nam dati savjet glede “onih SSD diskova” iz razloga što nam je “prijatelj dao savjet kako umnogome ubrzavaju rad sustava, a nama bi jako dobro došao za obradu videa”. Službenik je na to odgovorio da postoji nekoliko dobrih proizvođača, no ukoliko nam je netko preporučio OCZ-ove SSD-ove da ih nikako ne uzimamo, već isključivo Kingstonove.

Konačne impresije

Instar Informatika na nas je ostavila prilično dobar dojam. Ne zato što se radi o maloj trgovini, već isključivo zbog izvrsne ponude, dobrih cijena i stručnog, te strpljivog osoblja. Dobra dostupnost je još jedna dobra prednost i doista, teško je pronaći zamjerke ovoj trgovini, u kojoj je i relativno mali prostor interijera pretvoren u prednost, zahvaljujući dobroj optimizaciji prostora. Jako dobro.

Ukupna ocjena: 8/10

Objavljeno u časopisu Vidi br. 187

Podijeli